لطفا صبر کنید ...



T

TIBC

سنجش ظرفیت اتصال آهن

اسامی دیگر: Iron Binding Capacity, IBC, Serum Iron-Binding Capacity, Siderophilin, TIBC, UIBC
نام رسمی: Transferrin, Total Iron Binding Capacity, Unsaturated Iron Binding Capacity, Transferrin Saturation


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• این آزمایش توانایی بدن در انتقال آهن در خون را ارزیابی می کند و همراه با سایر آزمایشات آهن درخواست داده می شود.
• کمک به تشخیص کمبود آهن یا اضافه بار آهن بدن


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• هنگامی که تعداد هموگلوبین و هماتوکریت در آزمایش (CBC) کم تر از حد معمول گزارش شود
• هنگامی که پزشک معالج به افزایش بیش از حد (overload) یا کاهش آهن (deficiency) مشکوک باشد.


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


ممکن است نمونه گیری در ساعات اولیه صبح انجام شود و/یا احتیاج به 12 ساعت ناشتایی باشد. در این حالت نوشیدن فقط آب مجاز است. از دستورالعمل های پزشک معالج و/یا آزمایشگاه پیروی کنید.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

ترانسفرین پروتئینی در خون است که به آهن متصل می شود و آن را به سراسر بدن منتقل می کند. آزمایش ترانسفرین به طور مستقیم میزان این پروتئین را درخون اندازه گیری می کند. ترانسفرین ممکن است به طور غیرمستقیم نیز اندازه گیری شود (به صورت محاسبه ای). این میزان، ظرفیت کل اتصال آهن (TIBC) نامیده می شود.

آهن یک ماده مغذی ضروری است که، در میان سایر عملکردها، برای تولید سلول های قرمز خون سالم (RBC) ضروری است. آهن قسمت مهمی از هموگلوبین است. بدن انسان قادر به تولید آهن تولید نیست و باید آن را از طریق غذاهایی که می خوریم یا از مکمل ها جذب کند.

به طور معمول آهن توسط ترانسفرین به سراسر بدن منتقل می شود. در افراد سالم، آهن بیشتر در هموگلوبین وجود دارد. باقیمانده در بافت ها به صورت فریتین یا هموسیدرین ذخیره می شود. مقادیر اندکی نیز برای اهداف دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. (به عنوان مثال، برای تولید پروتئین های دیگری مانند میوگلوبین و برخی آنزیم ها).

آزمایش ترانسفرین، TIBC ، UIBC و اشباع ترانسفرین به همراه سایر آزمایشات آهن، با اندازه گیری چندین ماده در خون، به ارزیابی میزان آهن در بدن کمک می کند. این آزمایشات اغلب به طور همزمان انجام می شوند و نتایج برای کمک به تشخیص و/ یا نظارت بر کمبود آهن یا اضافه بار آهن همراه با هم تفسیر می شوند.

• آزمایش آهن سرم – مقدار کل آهن موجود در قسمت مایع خون (تقریباً تمام آهن متصل به ترانسفرین) را اندازه گیری می کند.
• تست ترانسفرین – مستقیماً سطح ترانسفرین را در خون اندازه گیری می کند. این سطح به عملکرد کبد و وضعیت تغذیه ای فرد بستگی دارد. ترانسفرین پروتئینی است که ممکن است در طی هر فرآیند التهابی کاهش یابد و به عنوان واکنش دهنده فاز حاد منفی شناخته می شود.
• TIBC (ظرفیت اتصال آهن) – مقدار کل آهن را که می تواند به پروتئین ها (در خون) متصل شود اندازه گیری می کند. (توجه: اگرچه TIBC بازتاب مقدار ترانسفرین موجود است، TIBC و ترانسفرین مترادف نیستند.)
• UIBC (ظرفیت اتصال آهن غیر اشباع) – این آزمایش ظرفیت ذخیره ترانسفرین را تعیین می کند، یعنی بخشی از ترانسفرین که هنوز با آهن اشباع نشده است.
• اشباع ترانسفرین – تقسیم غلظت آهن بر TIBC برآوردی از تعداد مکان های اتصال آهن ترانسفرین را ارائه می دهد که اشباع ترانسفرین نامیده می شود. در شرایط عادی و به طور معمول یک سوم ترانسفرین با آهن اشباع می شود. این بدان معناست که حدود دو سوم ظرفیت آن به صورت ذخیره نگه داشته می شود.
• فریتین – آزمایش فریتین، پروتئینی را که تقریباً همه سلول ها در پاسخ به افزایش آهن تولید می کنند، اندازه گیری می کند. سطح فریتین منعکس کننده آهن کل بدن است.

وقتی آهن کافی برای تامین نیاز های بدن وجود نداشته باشد، سطح آهن در خون پایین می آید و ذخایر آهن تخلیه می شوند. این اتفاق ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

• بدن به مقادیر بیشتری آهن نیاز دارد، مثلاً در دوران بارداری یا کودکی، شرایطی که باعث از دست دادن مداوم خون می شود (مثلاً زخم معده، سرطان روده بزرگ)
• آهن کافی جذب نمی شود (غذا یا مکمل)
• بدن قادر به جذب آهن از غذاهای خورده شده در شرایطی مانند بیماری سلیاک نیست.

سطح ناکافی آهن در گردش و ذخیره شده ممکن است در نهایت منجر به کم خونی فقر آهن شود (کاهش هموگلوبین و هماتوکریت، گلبول های قرمز کوچک و رنگ پریده). در مرحله اولیه کمبود آهن، معمولاً هیچگونه علائم بالینی مشاهده نمی شود و ممکن است مقدار آهن ذخیره شده قبل از بروز علائم کمبود آهن به میزان قابل توجهی تخلیه شود. در صورت سلامت فرد و کم خونی مدت طولانی ، ممکن است علائم بالینی قبل از افت هموگلوبین در خون به زیر حد طبیعی بروز پیدا نکنند.

با این حال، با پیشرفت کمبود آهن، علائم در نهایت شروع به ظاهر شدن می کنند. شایع ترین علائم کم خونی شامل خستگی، ضعف، سرگیجه، سردرد و رنگ پریدگی پوست است.

از سوی دیگر، آهن زیاد می تواند برای بدن سمی باشد. ذخیره آهن و سطح فریتین هنگام جذب آهن بیشتر از میزان نیاز بدن افزایش می یابد. جذب زیاد آهن با گذشت زمان می تواند منجر به تجمع تدریجی ترکیبات آهن در اندام ها شود و در نهایت ممکن است باعث اختلال در عملکرد و نارسایی آن ها شود. مثالی از این موارد هموکروماتوز است، یک بیماری نادر ژنتیکی که بدن حتی در یک رژیم غذایی طبیعی آهن را بیش از حد جذب و ذخیره می کند. بعلاوه، اضافه بار آهن در صورت انتقال خون مکرر نیز ممکن است اتفاق افتد.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
  • اشباع ترانسفرین چگونه محاسبه می شود؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

آزمایش ظرفیت اتصال آهن اشباع (TIBC) یا ظرفیت اتصال آهن غیر اشباع (UIBC) ممکن است همراه با سایر آزمایشات آهن برای ارزیابی میزان آهن در خون، ظرفیت کل خون برای انتقال آهن، و مقدار آهن ذخیره شده در بدن انجام شود. آزمایش همچنین ممکن است به افتراق علل مختلف کم خونی کمک کند.

آزمایشات آهن اغلب با هم تجویز می شوند و نتایج هر یک می تواند به شناسایی کمبود آهن، کم خونی فقر آهن یا آهن بیش از حد در بدن (اضافه بار) کمک کند.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

هنگامی که نتیجه ی آزمایش شمارش کامل خون (CBC) نشان دهنده ی کاهش میزان هموگلوبین و هماتوکریت باشد و گلبول های قرمز (RBC) کوچک تر و کم رنگ تر از حالت عادی گزارش شوند (microcytic and hypochromic-کم خونی کم رنگ ریز گویچه ای)، جهت بررسی های بیشتر، تست آهن سرم درخواست داده می شود. این موارد، حتی در صورتی که هیچ گونه علامت بالینی بروز پیدا نکند، نشان دهنده ی کم خونی فقر آهن (iron deficiency anemia) هستند.
این آزمایش ممکن است هنگامی که فرد علائم کم خونی را بروز می دهد، انجام شود. برخی از این علائم عبارتند از:
• خستگی مزمن
• سرگیجه
• ضعف
• سردرد
• رنگ پریدگی
این آزمایش ممکن است جهت بررسی ازدیاد آهن انجام شود. علائم و نشانه های این عارضه از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به مرور زمان تشدید می شود. ازدیاد آهن منجر به تجمع آهن در خون و بافت های مختلف می شوند. برخی از علائم ازدیاد آهن خون عبارتند از:
• درد مفاصل
• خستگی، ضعف
• کمبود انرژی
• درد شکم
• کاهش میل جنسی
• آسیب به اعضای بدن، مانند قلب و کبد
اگر کودکی سهواً قرص آهن مصرف کرده باشد، با انجام آزمایش آهن سرم شدت این مسمومیت تشخیص داده خواهد شد.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

سطح آهن سرم اغلب همراه با سایر آزمایشات آهن ارزیابی می شود. در جدول زیر خلاصه ای از آزمایشات آهن و بیماری های مختلف دخیل در وضعیت آهن آورده شده است.

[table id=16 /]

کمبود آهن
در مرحله اولیه کمبود آهن، کاهش آهسته ذخیره ی آهن رخ می دهد. این بدان معناست که هنوز آهن کافی برای ساختن گلبول های قرمز وجود دارد اما ذخیره ی آهن بدون جایگزین مقادیر کافی آهن در حال استفاده است. در این مرحله سطح آهن سرم ممکن است طبیعی باشد، اما میزان فریتین پایین خواهد بود.
اگرکمبود آهن ادامه پیدا کند، از تمام آهن ذخیره شده استفاده می شود و بدن سعی می کند با تولید ترانسفرین بیشتر و افزایش حمل و نقل آهن این نقصان را جبران کند. در این مرحله سطح آهن سرم کاهش می یابد و ترانسفرین، TIBC و UIBC افزایش می یابند. با ادامه ی این روند، گلبول های قرمز کمتر و کمتری تولید می شوند و در نهایت کم خونی فقر آهن (iron deficiency anemia )اتفاق می افتد.

ازدیاد آهن
در صورتی که میزان آهن خون بالا اما سطح UIBC، TIBC و فریتین طبیعی گزارش شود و فرد سابقه ی مصرف بیش از اندازه ی آهن داشته باشد، مسمومیت با آهن محتمل است. مسمومیت با آهن زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی آهن به یک باره یا در مدت زمان کوتاهی وارد بدن شود. مسمومیت با آهن در کودکان تقریباً حاد است و در کودکانی که مکمل های آهن والدین خود را مصرف می کنند، رخ می دهد. در بعضی موارد، مسمومیت حاد آهن می تواند کشنده باشد.
جهش (mutation) در ژن HFE موجب بیماری هموکروماتوز ارثی (hereditary hemochromatosis) می شود. بسیاری از افراد مبتلا به هموکروماتوز تا پایان عمر هیچ گونه ای علائمی از این بیماری بروز نمی دهند اما برخی دیگر در دهه ی 30 یا 40 زندگی خود علائمی مانند درد مفاصل، درد شکم و ضعف و بی حالی را نشان می دهند. مردان بیشتر از زنان درگیر هموکروماتوز می شوند؛ زیرا زنان در طول سال های تولید مثل خود از طریق قاعدگی خون را از دست می دهند.

ازدیاد آهن ممکن است در بیماران هموسیدروز (hemosiderosis) یا افرادی که به دلیل بیماری هایی مثل کم خونی داسی شکل، تالاسمی ماژور یا سایر اشکال کم خونی، تزریقات مکرر آهن داشته اند، رخ بدهد. مقادیر بیش از اندازه ی آهن در بدن باقی می ماند در نهایت در بافت ها رسوب می کند. برخی از افرادی که بیماری مزمن کبدی یا اعتیاد به الکل دارند نیز ممکن است دچار ازدیاد آهن (iron overload) شوند.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

انتقال خون، مصرف مواد غذایی غنی از آهن و مکمل های آهن می تواند نتیجه ی آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد.
میزان طبیعی آهن با تعادل بین آهن دریافتی بدن و مقدار دفع شده ی آن حاصل می شود. به طور معمول، هر روز مقدار کمی آهن از بدن دفع می شود، در صورتی که این میزان جایگزین نشود، در نهایت کمبود آهن پدید می آید. در یک رژیم غذایی مناسب، آهن کافی برای جلوگیری از کمبود آهن و/یا کم خونی فقر آهن وجود دارد.
در شرایط خاصی نیاز بدن به آهن بیشتر است. افراد مبتلا به خون ریزی مزمن دستگاه گوارش (معمولاً به دلیل زخم ها یا تومورهایی مانند انوع ایجاد شده در سرطان روده ی بزرگ) یا خانم هایی که قاعدگی هایی طولانی مدت دارند، بیشتر از حد معمول آهن از دست داده و می توانند دچار کمبود آهن شوند.
زنان باردار یا شیرده، آهن بدنشان را به کودک انتقال می دهند و در صورت عدم دریافت آهن کافی در معرض فقر آهن قرار می گیرند.
کودکان، بخصوص در مقاطع رشد سریع بدنشان ممکن است نیازمند مقادیر بیشتری آهن باشند.
فقر آهن در بیماری های مربوط به سوءجذب مانند بیماری سلیاک (celiac) نیز به وجود می آید.
هنگامی که بدن نتواند از ذخیره آهن به درستی استفاده کند، سطح آهن سرم کاهش می یابد. در بسیاری از سرطان ها، بیماری های خودایمنی و بیماری هایی که التهاب یا عفونت مزمنی ایجاد می کنند (از جمله ایدز)، بدن نمی تواند به درستی از آهن موجود برای ساخت گلبول های قرمز استفاده کند. در این شرایط، تولید ترانسفرین کاهش و فریتین افزایش می یابد. آهن سرم نیز به دلیل این که مقدارکمی آهن در روده جذب شده و آهن ذخیره شده نیز قابل استفاده نیست، کاهش می یابد.

اشباع ترانسفرین چگونه محاسبه می شود؟

محاسبه به این صورت است:

اشباع ترانسفرین (٪) = (سطح آهن سرم × 100%) / TIBC


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



آهن

Iron




شمارش کامل سلول های خون

CBC




فریتین

Ferritin



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین