لطفا صبر کنید ...



P

Pap Smear

پاپ اسمیر

 اسامی دیگر: Cervical Smear, Cervical Cytology


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


برای غربالگری سرطان دهانه رحم و برخی از عفونت های رخم یا واژن


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• برای زنان 29-21 سال، هر 3 سال یک بار
• برای زنان 65-30 سال، تست هم زمان پاپ اسمیر و HPV هر پنج سال یکبار و پاپ اسمیر هر 3 سال یکبار
• برای زنان در گروه پرخطر: ممکن است زمان شروع غربالگری زودتر و دفعات آن بیشتر باشد.
• هنگامی که علائم و نشانه هایی مانند خون ریزی غیر طبیعی واژن یا درد لگن وجود دارد.


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


به وسیله ی سواب یا برس کوچک، نمونه ای از سلول های ناحیه گردن رحم برداشته می شود. نمونه در ماده نگهداره ی مخصوص مایعات قرار داده شده و به آزمایشگاه ارسال می شوند. در آزمایشگاه، سلول ها بر روی لام شیشه ای پردازش و رنگ آمیزی می شوند. در مرحله ی بعد توسط یک متخصص آسیب شناسی یا علوم آزمایشگاهی ، مورد بررسی قرار می گیرند. مزیت این روش بررسی همزمان HPV و پاپ اسمیر است. در روش قدیمی، نمونه بر روی لام قرار داده شده و به آزمایشگاه ارسال می شود تا پس از رنگ آمیزی، بررسی میکروسکوپی شود.


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


به طور معمول توصیه می شود که 24 ساعت قبل از آزمایش از داشتن رابطه جنسی، دوش گرفتن یا استفاده از محصولات واژینال مانند کرم، دئودورانت یا داروها خودداری کنید. دستورالعمل های داده شده را به دقت دنبال کنید. این آزمایش در زمان قاعدگی انجام نمی شود.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

پاپ اسمیر در درجه ی اول، آزمایش غربالگری سرطان دهانه ی رحم است. و از آن برای تشخیص سلول های غیر طبیعی واژن و دهانه ی رحم، استفاده می شود. عفونت های مختلف ویروسی، قارچی و باکتریایی رحم نیز ممکن است در این تست تشخیص داده شوند.
سرطان دهانه ی رحم در اثر تقسیم بی رویه ی سلول های دهانه ی رحم ایجاد می شود. تقریباً همه ی انواع سرطان های دهانه ی رحم به دلیل قرارگیری در معرض انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ایجاد می شوند. HPV16 و HPV18 باعث به وجود آمدن 80 % سرطان های دهانه ی رحم هستند.
HPV یک عفونت بسیار شایع مقاربتی (منتقله از راه جنسی) است. بسیاری از عفونت های HPV بدون درمان برطرف می شوند. اما انواع پر خطر آن، از بین نمی روند و می توانند منجر به سرطان دهانه ی رحم شوند. از زمان ورود به بدن تا بروز سرطان ممکن است چندماه تا چند سال طول بکشد.
عفونت HPV می تواند باعث ایجاد تغییراتی در سلول های داخلی یا خارجی دهانه رحم شود. با این حال، این تغییرات می تواند به طور موقت در پاسخ به عفونت یا تحریک دهانه رحم رخ دهد و ممکن است مربوط به سرطان نباشند. در تست پاپ اسمیر، این سلول ها به صورت “غیر عادی” (atypical)، گزارش می شوند. ممکن است برای بررسی دقیق این سلول های آتیپیک، آزمایشات بیشتری درخواست شود.
اگر تست پاپ اسمیر به طور منظم انجام شود، تشخیص و درمان سلول های پیش سرطانی و سرطانی را تسریع و در نتیجه به جلوگیری از بروز سرطان دهانه ی رحم کمک می کند.
این آزمایش قادر به تشخیص سرطان دهانه ی رحم در مراحل اولیه است و بنابراین شانس درمان را بسیار بالا می برد.
پاپ اسمیر ممکن است به تنهایی یا همراه با آزمایش مولکولی HPV برای غربالگری سرطان دهانه رحم، در خانم های 30 تا 65 سال، هر 5 سال یک بار انجام شود. آزمایش HPV قبل از 30 سالگی توصیه نمی شود زیرا عفونت HPV در زنان جوان تر و دارای فعالیت جنسی بسیار شایع است و معمولا بدون درمان برطرف می شود. اما اگر در سنین 29-21 سال، نتیجه پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد، ممکن است آزمایش HPV هم درخواست داده شود.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • تفسیر نتایج آزمایش پاپ اسمیر:
  • آیا آزمایش پاپ اسمیر غیر طبیعی همیشه به معنای سرطان است؟
  • آیا در صورت انجام آزمایش HPV، باز هم به تست پاپ اسمیر نیاز دارم؟
  • چرا به تست های Pap Smears یا HPV احتیاج دارم؟
  • چه مواردی عوامل خطر سرطان دهانه ی رحم محسوب می شوند؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

سازمان های بهداشتی توصیه هایی در مورد غربالگری دهانه ی رحم دارند. آزمایش HPV نیز ممکن است به عنوان بخشی از این غربالگری در سنین 65-30 سالگی ( با احتمال خطر متوسط) انجام شود.

جدول زمان بندی غربالگری سرطان دهانه ی رحم

شما باید در مورد جوانب مثبت و منفی هر سه راهکار غربالگری با پزشک معالج تان مشورت کنید تا در نهایت بهترین روش را انتخاب نمایید.

توصیه هایی برای زنان سایر گروه های سنی (ریسک متوسط)

• 21 تا 29 سالگی: هر 3 سال یکبار پاپ اسمیر انجام شود.در صورتی که زنی در این گروه سنی تغییرات غیرطبیعی را در آزمایش پاپ اسمیر نشان داده باشد، ممکن است آزمایش مولکولی HPV نیز در فرد درخواست داده شود.
• زیر 21 سال: فارغ از فعال بودن از نظر جنسی، نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نیست. زیرا در این گروه سنی، سرطان دهانه ی رحم شایع نیست.
• در صورت عدم سابقه تغییر غیر طبیعی دهانه رحم، زنان بعد از 65 سالگی و درصورت وجود شرایط ذیل نیازی به انجام غربالگری ندارد:
1. نتیجه ی 3 تست متوالی پاپ اسمیر منفی بوده است.
2. در طی 10 سال دو تست منفی متوالی (تست پاپ اسمیر به همراه آزمایش HPV) داشته باشند که جدیدترین آن مربوط به 5 سال گذشته است.

حتی در صورت واکسینه بودن علیه ویروس HPV باز هم زنان مرتباً باید تحت غربالگری سرطان دهانه ی رحم قرار بگیرند.
در صورت قرار گیری در معرض عوامل خطر غربالگری در سنین کم تر و با تناوب بیشتری انجام خواهد شد. برخی از فاکتور های خطر عبارتند از:
• تشخیص قبلی یک ضایعه پیش سرطانی سرویکس یا سرطان گردن رحم (High-grade)
• عفونت HIV
• سیستم ایمنی ضعیف
• قرار گیری در معرض DES (دی اتیل استیلسترول) قبل از تولد

گاهی اوقات پزشک معالج درخواست بررسی پاپ اسمیر را هنگام بارداری یا خون ریزی غیر طبیعی واژن صادر می کند. آزمایشات غربالگری دیگری نیز ممکن است همزمان با تست پاپ اسمیر انجام شوند.
در صورت انجام یک هیسترکتومی کامل (برداشتن رحم و گردن رحم با جراحی) و عدم سابقه ی سرطان دهانه یا گردن رحم، ممکن است دیگر نیازی به غربالگری سرطان دهانه رحم وجود نداشته باشد. اما اگر سابقه سرطان دهانه رحم یا تغییرات متوسط تا شدید گردن رحم دارید، توصیه می شود تا 20 سال بعد از عمل، تحت غربالگری قرار بگیرید. در صورت انجام یک هیسترکتومی جزئی (برداشتن رحم اما نه گردن رحم)، باید همانطور که در بالا توصیه شد، همچنان به طور منظم غربالگری سرطان دهانه رحم انجام شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

پزشک معالج ممکن است در شرایط زیر درخواست بررسی AFP را مطرح نماید:
• هنگامی که گمان می رود فردی به سرطان کبد یا برخی سرطان های بیضه یا تخمدان مبتلا باشد. به عنوان مثال، اگر هنگام معاینه فیزیکی یا تصویربرداری، تومور هایی که ممکن است سرطانی باشند در ناحیه شکمی دیده شوند، این آزمایش درخواست داده می شود.
• پایش اثر بخشی درمان سرطان های کبد، بیضه و تخمدان
• پایش عود مجدد سرطان های فوق الذکر
• پایش افراد مبتلا به هپاتیت مزمن یا سیروز کبدی
آزمایش AFP-L3% گاهی اوقات در افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی مانند هپاتیت یا سیروز کبدی، جهت ارزیابی خطر ابتلا به سرطان هپاتوسلولار کبد (HCC) استفاده می شود. همچنین این آزمایش برای پایش اثر بخشی درمان یا عود مجدد HCC نیز کاربرد دارد.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

پاپ اسمیر “منفی” به معنای این است که سلول ها طبیعی به نظر می رسند یا عفونت قابل شناسایی ندارند.
در بعضی موارد، ممکن است نتیجه ی پاپ اسمیر به صورت “نامطلوب- unsatisfactory” گزارش شوند که ممکن است به دلیل کمبود یا کیفیت پایین نمونه ارسالی باشد. در این حالت، ممکن است تست پاپ اسمیر 3-2 ماه بعد تکرار شود که البته به معنای مشکل خاصی هم نیست.
سایرنتایج پاپ اسمیر مانند عفونت یا سلول های غیر معمول، در بخش بعدی به تفصیل توضیح داده شده است.
در صورتی که تست پاپ اسمیر به تنهایی و بدون آزمایش HPV انجام شود، وجود سلول های غیر طبیعی دهانه ی رحم بیانگر نیاز به انجام آزمایش HPV برای تعیین علت این تغییرات است.
آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر باید هر دو برای تشخیص سرطان دهانه رحم به کار گرفته شوند. نتایج حاصل از تست پاپ اسمیر و HPV می تواند در تعیین این که آیا سلول های دهانه رحم به انواع پرخطر ویروس HPV آلوده شده اند یا خیر و همچنین شناسایی تغییرات غیر طبیعی سلول های دهانه ی رحم کمک کند.
نتایج HPV معمولا به صورت منفی یا مثبت گزارش می شود. اما نتایج پاپ اسمیر در یک گزارش مفصل همراه با تفسیر نتایج ارائه خواهد شد. نمودار زیر توضیح مختصری از نتایج تست همزمان پاپ اسمیر و HPV را ارائه می دهد و شامل توصیه های انجمن سرطان آمریکا (ACS)، انجمن آمریکایی کولپوسکوپی و آسیب شناسی بالینی گردن رحم (ASCCP)، و انجمن آسیب شناسی بالینی آمریکا (ASCP) است. به یاد داشته باشید انجام هم زمان هر دو تست HPV و پاپ اسمیر در زنان 65-30 سال ارجحیت دارد.

جدول تفسیر نتایج پاپ اسمیر و تست HPV

تفسیر نتایج آزمایش پاپ اسمیر:

در سال 2014، یک کارگروه سیستم طبقه بندی گزارش نتایج پاپ اسمیر را با نام سیستم “بتسدا” به روز کرد. اصطلاحات سیستم Bethesda در ابتدا در سال 1988 به وجود آمدند. نسخه ی سال 2014 با وجود تفاوت اندک با نسخه ی اصلی، اصلاحاتی بر روی بعضی از موقعیت ها یا مطالب دارد.

اصطلاحات سیستم Bethesda:
بخش های مهم گزارش و اصطلاحات جدید

مقدار کافی و مناسب نمونه: هر آزمایشگاه موظف است در مورد میزان قابل قبول نمونه ی ارسالی و کیفیت اسلاید (برای بررسی میکروسکوپی) گزارش ارائه دهد. قبل از تفسیر نتایج همیشه باید قسمت “نمونه رضایت بخش” چک شود که آیا علامت گذاری شده است یا خیر. در صورت عدم کفایت نمونه، آزمایش 3-2 ماه باید تکرار شود.
تفسیر/ نتایج: در این قسمت یافته های مهم سلولی گزارش می شود که چهار بخش مختلف دارد:

• منفی بودن ضایعه داخل رحمی یا بدخیمی
• موارد دیگر: وجود سلول های آندومتر در زنی 40 ساله
• ناهنجاری های سلول های اپیتلیال
• سایر بدخیمی ها

منفی بودن ضایعه داخل رحمی یا بدخیمی
در این قسمت، نتایج “طبیعی-Normal” و موارد غیر طبیعی که منجر به سرطان نخواهند شد، گزارش می شوند.

این قسمت 2 زیر مجموعه ی مهم دارد:

• ارگانیسم ها (موجودات زنده): در این قسمت وجود “عفونت-Infection” گزارش می شود. به عنوان نمونه می توان به عفونت قارچی (مخمر) (به عنوان مثال، کاندیدا)، تریکوموناس و هرپس (تبخال تناسلی) اشاره کرد.
• سایر یافته های غیر-نئوپلاستیک: در این قسمت “آسیب یا جراحات” و “پاسخ به جراحات” که قبلاً “تغییرات خوش خیم سلولی” نامیده می شد، گزارش می شود. (غیر نئوپلاستیک بدان معنا است که یافته ها مربوط به رشد غیر طبیعی سلول ها نیستند.)

موارد دیگر: وجود سلول های آندومتر در زنی 40 ساله
در این قسمت هشدارهایی مبنی بر وجود سلول های آندومتر (سلول هایی متعلق به دیواره ی رحم) در ناحیه ی نمونه گیری، درج می شود. سلول های آندومتر نباید در این قسمت وجود داشته باشند. هنگامی که زنی در دوره ی قاعدگی قرار دارد، سلول های آندومتر اغلب در نزدیکی زمان پریود در این ناحیه دیده می شوند. اما پس از یائستگی، وجودشان نامحتمل است. در صورتی که بیش از 40 سال دارید و هنوز یائسته نشده اید، پزشک معالج ممکن است این قسمت را نادیده بگیرد.

ناهنجاری های سلول های اپی تلیال
در این قسمت ناهنجاری های مرتبط با “سرطان” گزارش می شود. این ناهنجاری ها طیفی از تغییرات اندک سلولی تا سلول های 100% سرطانی را شامل می شوند. 2 نوع سلول اپی تلیال در دهانه رحم وجود دارد که سنگفرشی- squamous و گرانولار- glandular نامیده می شوند. تغییرات هر یک از این سلول ها ذکر شده است:
لیست زیر به گونه ای طراحی شده است که با پایین آمدن در این فهرست، پتانسیل سرطان زایی افزایش می یاید. آخرین گزینه ها به سرطان های تهاجمی اشاره دارند.

ناهنجاری های سلول های سنگ فرشی (سلول هایی که قسمت اعظم ناحیه ی خارجی دهانه رحم را پوشش می دهند)

• سلول های سنگ فرشی غیر طبیعی: اهمیت ناشناخته (ASC-US)
• سلولهای سنگ فرشی غیر طبیعی: آزمایش نمی تواند تشخیص دهد که این سلول ها دچار HSIL بوده یا نبوده اند. (ASC-H)
• ضایعات پوششی سنگ فرشی با درجه پایین (LSIL)و ضایعات پوششی سنگ فرشی با درجه بالا (HSIL)یک زیر مجموعه: “با ویژگی های مشکوک به بدخیمی”
• سرطان سلول های سنگ فرشی

ناهنجاری های سلول های گرانولار

ناهنجاری های سلول های گرانولار بسیار کم تر از ناهنجاری های سلول های سنگ فرشی رخ می دهند.
سایر بدخیمی ها:
تومورهای بدخیم دیگری به غیر از سرطان های سلول های سنگفرشی و گرانولار، معمولا در پاپ اسمیر تشخیص داده می شوند.
توجه: سالانه در ایالات متحده بیش از 5/28 میلیون پاپ اسمیر انجام و تقریباً 13000 مورد جدید سرطان گزارش می شود. شانس پاپ اسمیر مثبت برای سرطان بسیار پایین است.
بسیار مهم است که اگر متوجه نتایج پاپ اسمیر خود نمی شوید از پزشک معالجتان بخواهید آن را برای شما تفسیر کند. بسیاری از یافته های غیر طبیعی گزارش شده در پاپ اسمیر یا خوش خیم هستند، یا به خودی خود برطرف می شوند و قابل درمان هستند. با این حال، غربالگری منظم سرطان دهانه رحم برای اطمینان از این که هر گونه مشکلات احتمالی جدی به سرعت تشخیص داده شوند، مهم است.

آیا آزمایش پاپ اسمیر غیر طبیعی همیشه به معنای سرطان است؟

خیر. در درصد کمی از موارد ممکن است به معنای سرطان باشد، اما به طور کلی یک پاپ اسمیر “غیر طبیعی” لزوماً نشانگر وجود سرطان نیست. پوشش دهانه رحم دستخوش تغییر و ترمیم مداوم می شود. برای بررسی درجه اهمیت پاپ اسمیر غیر طبیعی ممکن است به آزمایشات بیشتری نیاز باشد.
بسته به سن و سابقه ی بالینی، ممکن است نیاز باشد هر سال تست پاپ اسمیر را تکرار کنید. با این روش مشخص می شود که آیا سلول های غیر طبیعی از بین رفته اند یا خیر. همچنین در صورتی که قبلا تست HPV انجام نداده باشید، ممکن است ملزم به انجام این آزمایش باشید. بر طبق نتایج این آزمایشات، درمان و/یا آزمایشات بیشتر انجام خواهد شد.

آیا در صورت انجام آزمایش HPV، باز هم به تست پاپ اسمیر نیاز دارم؟

دستورالعمل های فعلی بیان می کند که آزمایش HPV به تنهایی ممکن است ابزار مناسبی جهت غربالگری سرطان دهانه ی رحم در بعضی زنان باشد. شما باید در موارد جوانب مثبت و منفی انجام آزمایش HPV با پزشک تان مشورت کنید و درنهایت با توجه به سبک زندگی و سابقه ی بالینی تان بهترین تصمیم را بگیرید.

چرا به تست های Pap Smears یا HPV احتیاج دارم؟

روند سرطان دهانه رحم آهسته اما پیش رونده است و گاهی سال ها طول می کشد تا علائم بالینی بروز کنند. به همین دلیل، انجام آزمایش های منظم ژنتیک و غربالگری برای تشخیص سلول های سرطانی و برداشتن بافت آسیب دیده ضروری است. در صورت معاینات منظم، تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم محتمل است. درمان سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه بسیار آسان تر است. اما در صورت عدم درمان، باعث مرگ می شود.

چه مواردی عوامل خطر سرطان دهانه ی رحم محسوب می شوند؟

مهم ترین عامل خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم عفونت با انواع پرخطر ویروس پاپیلوما انسان (HPV) است. به همین دلیل امروزه انجام هم زمان آزمایشات HPV و پاپ اسمیر برای خانم های 65-30 ساله توصیه می شود.

مطابق با انستیتوی ملی سرطان آمریکا، عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را بعد از آلوده شدن به HPV بیشتر کنند. این موارد شامل داشتن بارداری های متعدد (3 یا بیشتر)، استفاده طولانی مدت از داروهای ضد بارداری (قرص های ضد بارداری) و استعمال سیگار است.

افزایش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم به دلایل زیر نیز ممکن است:

• نقص سیستم ایمنی (مثلاً عفونت HIV، یا پس از پیوند عضو)
• اضافه وزن
• رژیم غذایی فاقد میوه و سبزیجات
• سابقه مواجهه با DES (دارویی که بین 1940 تا 1971 برای جلوگیری از سقط جنین به بعضی از خانم ها داده شده است) قبل از تولد
• سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم
• سابقه عفونت کلامیدیا

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

پاپ اسمیر به طور کلی یک آزمایش غربالگری محسوب می شود. گاهی درصدی از ناهنجاری ها ممکن است با تست پاپ اسمیر تشخیص داده نشوند. به همین دلیل بسیار مهم است که این آزمایش مرتباً انجام شود. بیشترین محدودیت این روش، نحوه ی نمونه گیری است. حتی برای حاذق ترین پزشکان نیز ممکن است برداشت مقدار کافی سلول مشکل باشد، زیرا پاپ اسمیر نمونه ی بسیار کمی از سلول های دهانه رحم و ناحیه ی واژن را نشان می دهد.
برخی از داروهای خاص (مانند دیجیتالیس و تتراسایکلین) ممکن است نتایج را تحت تأثیر قرار دهند.


  • تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) ازمایشگاه آبتین
  • مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد

آزمایش‌های مرتبط



ویروس پاپیلومای انسانی

HPV



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین