لطفا صبر کنید ...



H

(HPV (human papillomavirus – ویروس پاپیلومای انسانی


Formal Name : Genital Human Papillomavirus

اسامی دیگر: HPV DNA, High-risk HPV, hrHPV, HPV mRNA, HPV Genotypes 16, 18
 نام رسمی: Genital Human Papillomavirus


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• غربالگری انواع پرخطر ویروس HPV (hrHPV) که می تواند منجر به سرطان دهانه ی رحم شود.
• بعد از یک آزمایش پاپ اسمیر با نتایج غیر طبیعی


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• زنان 65-30 ساله، هر 5 سال یکبار باید تست پاپ اسمیر (ارجحیت دارد) یا آزمایش مولکولی HPV (به تنهایی) را به منظور غربالگری انجام دهند. (ریسک متوسط)
• در صورت داشتن ریسک فاکتورهایی مانند سیستم ایمنی ضعیف یا سابقه ضایعات پیش سرطانی (precancerous lesions) غربالگری ممکن است در سنین پایین تر انجام شود.
• در صورتی که نتیجه ی تست پاپ اسمیر زنان 29-21 ساله غیر طبیعی باشد.


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه ای از سلول ها در طی معاینه لگنی (pelvic) با استفاده از سواب یا برس کوچک از ناحیه گردن رحم گرفته
می شود. سپس نمونه درون یک بطری حاوی ماده نگهدارنده مخصوص مایعات قرار داده می شود. همان نمونه از سلول ها می تواند برای آزمایش پاپ اسمیر و آزمایش HPV استفاده شود.


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


معمولاً توصیه می شود 24 ساعت قبل از نمونه برداری از رابطه ی جنسی، استحمام، یا استفاده از محصولات واژینال مثل کرم ها یا دئودورانت خودداری کنید. هر گونه دستعورالعمل ارائه شده را به دقت دنبال کنید. در صورتی که در دوره ی قاعدگی خود به سر می برید، انجام تست رابه تعویق بیاندازید. ممکن است از شما خواسته شود قبل از نمونه برداری، مثانه خود را تخلیه کنید. انجمن سرطان آمریکا اطلاعاتی در مورد چگونگی آماده شدن ( how to prepare) برای این آزمایش هنگامی که همزمان با پاپ اسمیر انجام شود، دارد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، بیش از 150 نوع مختلف دارد. برخی از انواع آن در گروه پرخطر طبقه بندی می شوند، زیرا ممکن است باعث بروز سرطان شوند. آزمایش HPV با بررسی DNA یا rRNA (RNA پیامبر)، انواع پرخطر HPV (hrHPV) را برای غربالگری سرطان دهانه ی رحم یا میزان ریسک ابتلا به انواع پرخطر HPV، را شناسایی می کند.
برخی از انواع HPV می توانند باعث زگیل های پوستی و برخی دیگر باعث ایجاد زگیل های تناسلی (کاندیلوماتا) شوند.
عفونت HPV یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی (منتقله از راه جنسی یعنی از طریق دهان، مقعد یا دستگاه تناسلی) است.
• انواع کم خطر HPV: بعضی سویه های HPV باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند اما به ندرت ابتلا به آن ها منجر به سرطان است. HPV6 و HPV11 باعث 90 % زگیل های تناسلی هستند اما “کم خطر” محسوب می شوند. این انواع پرخطر از طریق معاینه قابل تشخیص هستند و نیازی به آزمایش ندارند.
• انواع پرخطر HPV: 14 نوع HPV پرخطر وجود دارند که باعث ایجاد سرطان می شوند (16 ، 18 ، 31 ، 33 ، 35 ، 39 ، 45 ، 51 ، 52 ، 56 ، 58 ، 59 ، 66 و 68). دو نوع 16 و 18 باعث 80% ایجاد سرطان های دهانه ی رحم هستند. این انواع پرخطر را می توان با آزمایش HPV تشخیص داد.
بسیاری از عفونت های HPV بدون درمان بهبود می یابند. با این حال، عفونت هایی که به دلیل انواع پرخطر HPV به وجود آمده اند از بین نمی روند و منجر به سرطان دهانه ی رحم می شوند.
علاوه بر این، برخی از مطالعات نشان داده اند که عفونت های دهان و دندان با انواع پرخطر HPV به شدت با سرطان های دهان (مانند سرطان دهان و حلق) در ارتباط است. HPV16 و HPV18 منجر به سرطان های مقعد، واژن و آلت تناسلی هم می شوند.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
  • راه های درمان ویروس HPV چیست؟
  • روش های پیشگیری از ابتلا به HPV چیست؟
  • آیا مردان نیز برای ویروس HPV احتیاج به غربالگری دارند؟
  • با این که واکسیناسیون HPV را انجام داده ام، آیا باز هم به غربالگری سرطان دهانه ی رحم نیاز دارم؟
  • علاوه بر HPV ، عوامل خطر دیگر برای ایجاد سرطان دهانه رحم در زنان چیست؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

آزمایش HPV در درجه ی اول برای غربالگری سرطان دهانه ی رحم و/یا بررسی خطر ابتلا به سرطان دهانه ی رحم در زنان بین 65-30 سال انجام می شود. همچنین این تست قادر به شناسایی انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی ( hrHPV) است. در صورتی که زمان زیادی از ابتلا به این ویروس گذشته باشد، می تواند با ایجاد تغییراتی در سلول های گردن رحم، منجر ه سرطان دهانه ی رحم شود. آزمایش HPV قبل از 25 سالگی توصیه نمی شود زیرا عفونت HPV در زنان جوان تر و دارای فعالیت جنسی بسیار شایع است و معمولا بدون درمان برطرف می شود. اما اگر در سنین 29-21 سال، نتیجه پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد (نتایج غیرطبیعی در پاپ اسمیر معروف به “سلول های سنگفرشی آتیپیک با اهمیت نامشخص- AS-CUS” هستند)، ممکن است آزمایش HPV هم درخواست داده شود.
همچنین نتایج این آزمایش ممکن است برای تعیین نیاز به کولپوسکوپی (colposcopy) بررسی شوند. کولپوسکوپی روشی است که به پزشک متخصص اجازه می دهد تا با بزرگنمایی و از نظر بصری نواحی غیر طبیعی واژن و دهانه ی رحم را بررسی و نمونه هایی را برای انجام بیوپسی و/یا درمان مورد نیاز تهیه کند.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

سازمان های بهداشتی توصیه هایی در مورد غربالگری دهانه ی رحم دارند. آزمایش HPV نیز ممکن است به عنوان بخشی از این غربالگری در سنین 65-30 سالگی ( با احتمال خطر متوسط) انجام شود.

جدول زمان بندی انجام غربالگری سرطان دهانه ی رحم و ویروس HPV

شما باید در مورد جوانب مثبت و منفی هر سه راهکار غربالگری با پزشک معالج تان مشورت کنید تا در نهایت بهترین روش را انتخاب نمایید.
در صورت قرار گیری در معرض عوامل خطر غربالگری در سنین کم تر و با تناوب بیشتری انجام خواهد شد. برخی از فاکتور های خطر عبارتند از:
• تشخیص قبلی یک ضایعه پیش سرطانی سرویکس یا سرطان گردن رحم (High-grade)
• عفونت HIV
• سیستم ایمنی ضعیف
• قرار گیری در معرض DES (دی اتیل استیلسترول) قبل از تولد
همچنین در صورتی که نتیجه ی تست پاپ اسمیر در زنان 29-21 سال غیر طبیعی باشد، آزمایش HPV درخواست داده خواهد شد.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر باید هر دو برای تشخیص سرطان دهانه رحم به کار گرفته شوند. نتایج حاصل از تست پاپ اسمیر و HPV می تواند در تعیین این که آیا سلول های دهانه رحم به انواع پرخطر ویروس HPV آلوده شده اند یا خیر و همچنین شناسایی تغییرات غیر طبیعی سلول های دهانه ی رحم کمک کند.
نتایج HPV معمولا به صورت منفی یا مثبت گزارش می شود. اما نتایج پاپ اسمیر در یک گزارش مفصل همراه با تفسیر نتایج ارائه خواهد شد. (برای جزئیات بیشتر به مقاله Pap Smear مراجعه کنید.)
نمودار زیر توضیح مختصری از نتایج تست همزمان پاپ اسمیر و HPV را ارائه می دهد و شامل توصیه های انجمن سرطان آمریکا (ACS)، انجمن آمریکایی کولپوسکوپی و آسیب شناسی بالینی گردن رحم (ASCCP)، و انجمن آسیب شناسی بالینی آمریکا (ASCP) است. به یاد داشته باشید انجام هم زمان هر دو تست HPV و پاپ اسمیر در زنان 65-30 سال ارجحیت دارد.

جدول نتایج تست همزمان پاپ اسمیر و HPV

در صورتی که تست پاپ اسمیر به تنهایی و بدون آزمایش HPV انجام شود، وجود سلول های غیر طبیعی دهانه ی رحم بیانگر نیاز به انجام آزمایش HPV برای تعیین علت این تغییرات است.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

بیشتر افرادی که به انواع پرخطر HPV آلوده می شوند، هرگز دچار تغییرات پیش سرطانی یا سرطان نمی شوند.
آلوده بودن به HPV لزوماً به معنای این نیست که شریک زندگی تان در خارج از رابطه شما، رابطه جنسی برقرار کند. ویروس HPV می تواند سال ها در سلول های دهانه رحم پنهان شود. بنابراین اگر هر یک از شما تا به حال بافرد دیگری رابطه جنسی داشته اید، می توانید عفونت را به شریک فعلی خود منتقل نمایید.
درموارد بسیار نادری، ویروس HPV ممکن است هنگام زایمان واژینال (طبیعی) از مادر به فرزند منتقل شود. در نتیجه ممکن زگیل هایی در گلو یا تارهای صوتی نوزاد ایجاد شود.
(laryngeal papillomatosisیا recurrent respiratory papillomatosis, RRP)
آلوده بودن به ویروس HPV، خطری برای بارداری ایجاد نخواهد کرد. با این حال، برخی از روش های درمان سرطان های ناشی از عفونت HPV می توانند بارداری یا زایمان غیر عادی را در پی داشته باشند.

راه های درمان ویروس HPV چیست؟

در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای ویروس HPV وجود ندارد، اما سیستم ایمنی بدن معمولاً پس از گذشت چند سال قادر به پاکسازی این عفونت از بدن است. با این حال، برای شرایطی که ویروس ایجاد می کند (مانند زگیل تناسلی)، درمان هایی وجود دارد. رشد سلول های پیش سرطانی در دهانه رحم می تواند با روش های مختلفی درمان شود. از جمله سرمادرمانی (cryosurgery) -که با فریز کردن سلول های غیر طبیعی آن ها را از بین می برد- و عمل جراحی برای برداشتن بافت های غیر طبیعی. شناسایی زود هنگام تغییرات سلول های دهانه ی رحم برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه ی رحم نقش کلیدی دارد. زیرا درمان این سرطان به مراتب دشوارتر از اقدامات پیشگیرانه ی آن است.
زگیل های تناسلی با استفاده از مواد شیمیایی، انجماد یا سوزاندن با جریان الکتریسیته، عمل جراحی یا لیزر قابل برداشتن هستند. در بیشتر افراد، این روش درمانی زگیل را از بین می برد. اگر زگیل ها مکرراً بازگردند، پزشك متخصص ممكن است با تزریق اینترفرون سعی كند آنها را از بین ببرد. زگیل های تناسلی درمان نشده می توانند به تنهایی از بین بروند، تغییری نکنند یا در اندازه، تعداد و خوشه های بیشتری رشد کنند.

روش های پیشگیری از ابتلا به HPV چیست؟

واکسیناسیون
واکسیناسیون ممکن است از ابتلا به اکثر سرطان ها و سایر مشکلات سلامتی ناشی از HPV جلوگیری کند.
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) توصیه می کنند که دختران و پسران در سنین 11 و 12 سالگی سری واکسن های HPV را دریافت کنند. (واکسیناسیون می تواند از 9 سالگی شروع شود.) این واکسن برای موارد زیر نیز توصیه می شود:
• مردان تا 21 سال و زنان تا 26 سال که واکسیناسیون را در سنین پایین تر دریافت یا کامل نکرده اند.
• مردان جوان هم جنس گرا و افراد ترنس جندر (transgender)تا 26 سالگی
• افراد 26-22 ساله که سیستم ایمنی تضعیف شده دارند، مانند افرادی که HIV مثبت هستند، پیوند عضو انجام داده اند یا مدت طولانی است که از استروئیدها استفاده می کنند.
در اکتبر سال 2018، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) استفاده گسترده از واکسن HPV را برای زنان و مردان 27 تا 45 ساله تصویب کرد، اما این استفاده هنوز در توصیه های رسمی لحاظ نشده است. اگر در این گروه سنی قرار دارید، ممکن است لازم باشد درمورد دریافت واکسن با پزشک معالج خود صحبت کنید.

تنها واکسنی که هم اکنون در ایالات متحده استفاده می شود در برابر 9 نوع ویروس HPV محافظت ایجاد می کند، که هفت نوع آن ها می توانند باعث سرطان شوند. از 32500 سرطانی که هر ساله به وسیله ی HPV ایجاد می شوند، حدود 30،000 (90٪) ناشی از سویه هایی هستند که می شد از طریق واکسن از بروزشان جلوگیری کرد.
شایع ترین سرطان مربوط به HPV در زنان، سرطان دهانه رحم (49٪) است. موارد دیگر شامل سرطان های مقعد (18٪) ، ولووا- بخش بیرونی آلت تناسلی زنانه-(16٪) و گلو (11٪) است. در مردان شایع ترین سرطان ها، سرطان گلو (81٪)، مقعد (12٪) و آلت تناسلی (7٪) است.
واکسن HPV سه دوز دارد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به وب سایت CDC مراجعه کنید. زنانی که علیه HPV واکسینه شده اند، باز هم باید طبق جدول ارائه شده در این مقاله، یکی از سه راهکار غربالگری منظم سرطان دهانه ی رحم را انتخاب کنند و انجام دهند.
FDA و CDC اظهار داشته اند كه واكسن HPV ایمن است اما اگر قبل از مواجهه اولیه با ویروس تجویز شود، مؤثر خواهد بود. آکادمی اطفال آمریکا و CDC هر دو توصیه می کنند که جوانانی که از نظر جنسی فعال هستند هر چه سریع تر واکسیناسیون را دریافت کنند، زیرا افرادی که قبلاً به یک نوع عفونت HPV آلوده شده اند، ممکن است با واکسن از ابتلا سایر انواع این ویروس مصون بمانند.

رفتارهای جنسی کم خطر
اگرچه تک همسری (رابطه جنسی با تنها یک شریک زندگی) شما را از آلوده شدن به HPV باز نمی دارد، با این حال اگر هرکدام از شما تا به حال با شخصی آلوده رابطه جنسی داشته اید، محدود کردن تعداد شرکای جنسی خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.

استفاده از کاندوم ممکن است خطر انتشار HPV را کاهش دهد، اما فقط پوست و غشاهای مخاطی که توسط کاندوم پوشانده شده اند، از HPV محافظت می شوند. این ویروس می تواند هرگونه غشاء پوستی یا مخاطی روی دستگاه تناسلی، کشاله ران، ران، مقعد، رکتوم و احتمالاً دهان را آلوده کند.

آیا مردان نیز برای ویروس HPV احتیاج به غربالگری دارند؟

مردان معمولاً تحت غربالگری ویروس HPV قرار نمی گیرند مگر در صورتی که جزو گروه پرخطر محسوب شوند. مانند افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند یا هم جنس گرا هستند. در حال حاضر، هیچ آزمایش مولکولی مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای تشخیص HPV در مردان وجود ندارد. با این حال، برخی از آزمایشگاه های تخصصی آزمایش HPV مولکولی را به وسیله ی تجزیه و تحلیل سواب مقعد مردان تأیید کرده اند. علاوه بر این، مردان گروه پرخطر ممکن است با استفاده از تست پاپ (Pap test) مورد بررسی قرار بگیرند. در این تست بررسی میکروسکوپی سلول های مقعد ناهنجاری های احتمالی را نشان خواهد داد. همانند نمونه های دهانه رحم، نتایج مثبت باید توسط پزشک متخصص و با آزمایش های بیشتر از جمله معاینه کامل تر و بیوپسی احتمالی تفسیر شود.

با این که واکسیناسیون HPV را انجام داده ام، آیا باز هم به غربالگری سرطان دهانه ی رحم نیاز دارم؟

بله. از آنجا که در حال حاضر واکسن های HPV در برابر همه سرطان های دهانه رحم مصونیت ایجاد نمی کنند، زنانی که واکسینه شده اند هنوز هم نیاز به غربالگری معمول دارند.

علاوه بر HPV ، عوامل خطر دیگر برای ایجاد سرطان دهانه رحم در زنان چیست؟

مطابق با انستیتوی ملی سرطان آمریکا، عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را بعد از آلوده شدن به HPV بیشتر کنند. این موارد شامل داشتن بارداری های متعدد (3 یا بیشتر)، استفاده طولانی مدت از داروهای ضد بارداری (قرص های ضد بارداری) و استعمال سیگار است.

افزایش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم به دلایل زیر نیز ممکن است:

• نقص سیستم ایمنی (مثلاً عفونت HIV، پس از پیوند عضو)
• اضافه وزن
• رژیم غذایی فاقد میوه و سبزیجات
• سابقه مواجهه با DES (دارویی که بین 1940 تا 1971 برای جلوگیری از سقط جنین به بعضی از خانم ها داده شده است) قبل از تولد
• سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم
• سابقه عفونت کلامیدیا


سازمان های بهداشتی توصیه هایی در مورد غربالگری دهانه ی رحم دارند. آزمایش HPV نیز ممکن است به عنوان بخشی از این غربالگری در سنین 65-30 سالگی ( با احتمال خطر متوسط) انجام شود.

 

استراتژی غربالگری زمان بندی مزایا معایب
تست همزمان پاپ اسمیر و HPV
(ارجحیت)
هر 5 سال یک بار احتمالا موارد سرطانی و پیش سرطانی بیشتر تشخیص داده می شوند. کمتر از پاپ اسمیر (به تنهایی) انجام می شود. نتایج مثبت کاذب بیشتری از تست پاپ اسمیر (به تنهایی) وجود خواهد داشت که منجر به اضطراب بیهوده و پیگیری غیر ضروری می شود.
پاپ اسمیر به تنهایی
(قابل قبول)
هر 3 سال یک بار نتایج مثبت کاذب کمتر به اندازه ی تست همزمان حساس نیست و ممکن است برخی از موارد سرطان یا پیش سرطانی را بازگو نکند.
تست HPV به تنهایی
(استراتژی جایگزین)
هر 5 سال یک بار کم تر از پاپ اسمیر انجام می شود. عفونت HPV را تشخیص می دهد که البته ممکن است بیماری زا نباشد اما سرطان های غیر معمول که HPV عامل ایجادشان نیست، را نمی تواند تشخیص دهد.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



پاپ اسمیر

Pap Smear



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین