لطفا صبر کنید ...



S

SMA

Smooth Muscle Antibody (SMA) ,F-actin Antibody

 اسامی دیگر: SMA, Anti-Smooth Muscle Antibody, ASMA, Actin Antibody, F-Actin Antibody, ACTA


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


برای کمک به تشخیص هپاتیت خود ایمن و تمایز آن نسبت به سایر دلایل آسیب های کبدی


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


هنگامی ابتلا به هپاتیت و شک پزشک معالج به فرایند مرتبط با خود ایمنی


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


خیر. احتیاج به ناشتایی ندارد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

آنتی بادی عضلات صاف (SMA) جزو گروه اتوآنتی بادی ها به حساب می آیند. این پروتئین ها توسط سیستم ایمنی بدن ساخته شده و اکتین را شناسایی و مورد حمله قرار می دهند. اکتین پروتئینی است که در عضلات و سایر بافت ها به ویژه کبد وجود دارد. این آزمایش میزان (تیتر) SMA (یا آنتی بادی علیه اکتین) موجود در خون را اندازه گیری می کند.
تولید آنتی بادی های عضله صاف یا اکتین به شدت به هپاتیت خود ایمن مرتبط است. گاهی اوقات ممکن است با تیتر پایین تری SMA در اشکال دیگر بیماری کبدی، مانند کلانژیت صفراوی اولیه (PBC) نیز مشاهده شود.
هپاتیت خود ایمن هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به سلول های کبدی حمله کند. این بیماری نوعی التهاب حاد یا مزمن کبدی است که می تواند منجر به سیروز کبدی و در بعضی موارد به نارسایی کبد شود. این بیماری، ناشی از یک دلایل شناخته شده ای مانند عفونت ویروسی، قرار گرفتن در معرض سموم یا داروها، اختلالات ارثی یا سوء مصرف الکل نیست. هر کسی می تواند به این ناهنجاری مبتلا شود، اما حدود 80% از مبتلایان زن هستند. در ایالات متحده، بیش از 70٪ از مبتلایان به این اختلال، آنتی بادی SMA را به تنهایی یا همراه با آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) درخون خود دارند.
اکثر آنتی بادی های عضلات صاف تولید شده در بیماری هپاتیت خود ایمن به طور اختصاصی به پروتئین های اکتین یا
F-actin حمله می کنند. آزمایش اتوآنتی بادی های اکتین در همه ی آزمایشگاه ها انجام نمی شود. تست آنتی بادی اکتین، هپاتیت خود ایمن را تشخیص می دهد، اما در بعضی از مطالعات نتایج مثبت کاذبی بیشتری نسبت به SMA داشته است.
نحوه ی جمع آوری نمونه برای انجام این آزمایش به چه صورتی است؟
نمونه گیری خون از سیاهرگ بازویی انجام می شود.
برای اطمینان داشتن از کیفیت نمونه، اقدامات خاصی نیاز است؟
خیر. اقدام خاصی نیاز نیست و این آزمایش احتیاج به ناشتایی ندارد.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
  • آیا امکان دارد آنتی بادی عضله صاف (SMA) از بین برود؟
  • آیا ممکن است هپاتیت دلایل متفاوتی داشته باشد؟
  • سرعت پیشرفت هپاتیت خود ایمن چقدر است؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

آزمایش SMA یا یا آنتی بادی اکتین همراه با آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) و آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه(1 Anti-LKM) در درجه ی اول برای کمک به تشخیص هپاتیت خود ایمن و تمایز بین دو نوع هپاتیت خود ایمن یعنی نوع 1 و 2 انجام می شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

ازمایشات SMA، ANA و (به ندرت) LKM1 هنگامی که پزشک معالج مشکوک به هپاتیت خود ایمن است، درخواست داده می شوند. از علائم این بیماری می توان به خستگی، زردی و نتایج غیر طبیعی آزمایشات روتین کبدی مثل آسپاتات آمینوترانسفراز (AST) و/یا بیلی روبین، اشاره کرد.
این آزمایشات اتوآنتی بادی ممکن است همراه با آزمایشات دیگری زمانی که پزشک معالج در حال بررسی بیماری های کبدی است و می خواهد بین دلایل مختلف آسیب کبدی از جمله عفونت های ویروسی، مواد مخدر، الکل، سموم، اختلالات ژنتیکی، شرایط متابولیک و اختلالات خود ایمنی تمایز قائل شود، انجام شوند.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

افزایش قابل توجه در تیتر SMA یا آنتی بادی اکتین و/ یا ANA، معمولاً در هپاتیت خود ایمنی نوع 1 مشاهده می شود. ممکن است در 50 درصد بیماران مبتلا به کلانژیت صفراوی اولیه (PBC) ، کمی افزایش در SMA یا آنتی بادی اکتین دیده شود. آنتی بادی SMA همچنین ممکن است در بیماری های دیگری مانند مونونوکلئوز عفونی ( infectious mononucleosis)، هپاتیت C و برخی سرطان ها یافت شود.
منفی بودن تست SMA و افزایش تیتر LKM1 ممکن است نشانگر هپاتیت خود ایمن نوع 2 باشد. هپاتیت خود ایمن نوع 2 در ایالات متحده شایع نیست.
اگر آزمایش آنتی بادی SMA یا آنتی بادی اکتین و سایر آزمایش های آنتی بادی منفی باشد، ممکن است علائم و آسیب کبدی به دلایل دیگری غیر از هپاتیت خود ایمن ایجاد شده باشند.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

میزان SMA ممکن است در کودکان و افراد دچار نقص سیستم ایمنی پایین باشد. سطح این آنتی بادی ها در طول دوره ی درمان متفاوت خواهند بود و ربط زیادی به شدت علائم پاسخ خود ایمنی یا پیش آگهی (prognosis) بیماری ندارند.
میزان بالای آنتی بادی های SMA ، F-actin و ANA می تواند نشانگر بیماری هپاتیت خود ایمن باشد اما جنبه تشخیصی ندارد. در صورت بالا بودن هم زمان این فاکتور ها، پزشک معالج ممکن است با درخواست بیوپسی کبدی و بررسی آسیب ها و زخم های بافت کبد، نتیجه گیری نهایی را اعلام کند.

آیا امکان دارد آنتی بادی عضله صاف (SMA) از بین برود؟

اگر افزایش میزان SMA به دلیل بیماری هایی مثل: مونوکلئوز عفونی ( infectious mononucleosis)، ایجاد شده باشد، احتمالاً پس از بهبودی میزان این پروتئین تا حدی زیادی کاهش می یابد. اما اگر این افزایش به دلیل بیماری هپاتیت خود ایمن باشد، SMA تا آخر عمر در خون فرد باقی خواهد ماند، اگر چه ممکن است میزان آن در گذر زمان دستخوش نوسان شود.

آیا ممکن است هپاتیت دلایل متفاوتی داشته باشد؟

بله. به عنوان مثال، هپاتیت خود ایمنی می تواند با هپاتیت ویروسی مانند هپاتیت B یا هپاتیت C همراه باشد و با آسیب کبدی ناشی از سوء استفاده از الکل تشدید می شود. از آنجا که درمان هپاتیت به علت آن بستگی دارد، بسیار مهم است که پزشک معالج علت اصلی بیماری شما را بشناسد.

سرعت پیشرفت هپاتیت خود ایمن چقدر است؟

پیش بینی دوره و شدت هپاتیت خود ایمن کار سختی است زیرا این بیماری ممکن است حاد یا مزمن باشد. بعضی از افراد سال ها هیچ علامتی ندارند و پس از غیر طبیعی بودن آزمایشات روتین کبد، این بیماری تشخیص داده می شود. برای اطلاعات بیشتر، با پزشک معالج خود مشورت کنید و از لینک های سایر منابع در بخش صفحات مرتبط دیدن کنید.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



آنتی بادی ضد هسته

(Antinuclear Antibody (ANA




آسپارتات آمینوترانسفراز

AST




بیلی روبین

Bilirubin




آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه

Anti-LKM-1



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین