لطفا صبر کنید ...



A

Anti-LKM-1

آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه

 اسامی دیگر: Liver Kidney Microsomal Type 1 Antibodies, LKM1 Antibodies, Anti-Liver/Kidney Microsomal Antibodies Type 1, Anti-LKM1, Anti-P450 2D6 Antibody
نام رسمی: Liver Kidney Microsome Type 1 Antibodies (Cytochrome P450 2D6 Antibodies)


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


برای کمک به تشخیص و تمایز التهاب سلول های کبدی (بیماری های کبدی) خود ایمن (autoimmune hepatitis) از سایر عوامل ایجاد کننده ی آسیب های کبدی


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


در صورتی که پزشک معالج به ابتلای فرد به هپاتیتی که مرتبط با فرآیند خود ایمنی است، مشکوک است.


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


خیر. احتیاج به ناشتایی ندارد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه (anti-LKM-1)، پروتئین های ساخته شده توسط سیستم ایمنی را به وسیله ی آنزیم اختصاصی خود یعنی سیتوکروم P4502D6 (پروتئین موجود در سلول های کبدی) شناسایی و مورد هدف قرار می دهند. تولید آنتی بادی های نوع یک میکروزومال کبد-کلیه، به شدت به هپاتیت خود ایمن تیپ 2 مرتبط است. این آزمایش میزان (تیتر) آنتی بادی ضد LKM-1 (یا آنتی بادی ضد CYP2D6) را در خون تشخیص داده و اندازه گیری می کند.
هپاتیت خود ایمنی نوعی التهاب حاد یا مزمن کبدی است که می تواند منجر به سیروز کبدی و در بعضی موارد به نارسایی کبد شود. این بیماری، ناشی از یک دلایل شناخته شده ای مانند عفونت ویروسی، قرار گرفتن در معرض سموم یا داروها، اختلالات ارثی یا سوء مصرف الکل نیست. هر کسی می تواند به این ناهنجاری مبتلا شود، اما اکثر افراد مبتلا را زنان تشکیل می دهند.
در حال حاضر دو نوع هپاتیت خود ایمن تایید شده است (هنوز نوع سوم در هاله ای از ابهام قرار دارد).
هپاتیت خودایمن نوع 1 شایع ترین نوع هپاتیت خودایمنی در ایالات متحده است و با افزایش آنتی بادی های SMA در خون همراه است.
هپاتیت خودایمن نوع 2 شیوع کمتر اما شدت بیشتری دارد. این بیماری در درجه ی اول دختران جوان را تحت تاثیر قرار می دهد و در اروپا شایع تر از ایالات متحده است.
نحوه ی جمع آوری نمونه برای انجام این آزمایش به چه صورتی است؟
نمونه گیری خون از سیاهرگ بازویی انجام می شود.
برای اطمینان داشتن از کیفیت نمونه، اقدامات خاصی نیاز است؟
خیر. اقدام خاصی نیاز نیست و این آزمایش احتیاج به ناشتایی ندارد.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
  • آیا همه ی مبتلایان به آسیب کبدی باید آزمایش anti-LKM-1 انجام دهند؟
  • آیا anti-LKM-1 به طور کامل از بین خواهد رفت؟
  • آیا می توان به طور همزمان به چند نوع مختلف هپاتیت مبتلا شد؟
  • سرعت پیشرفت هپاتیت خود ایمن چقدر است؟
  • اگر این آنتی بادی CYP450 2D6 را هدف قرار دهد، چرا آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه (anti-LKM-1) نامیده می شود؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

آزمایش آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه (anti-LKM-1)، در درجه اول با آنتی بادی های عضلات صاف (SMA) و آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) برای کمک به تشخیص هپاتیت خود ایمن و تمایز بین دو تیپ اصلی این بیماری یعنی نوع 1 و نوع 2 انجام خواهد شد.
این آزمایشات عموماً برای پی گیری یافته های غیر طبیعی تست های کبدی، مانند افزایش مداوم آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) یا بیلی روبین استفاده شود. پزشک معالج ممکن است برای رد به وجود امدن هپاتیت ویروسی، آزمایشات دیگری مثل بررسی ایمونوگلوبولین ها را نیز درخواست دهد، زیرا میزان ایمونوگلوبولین ها در هپاتیت خود ایمنی و/ یا هپاتیت B و/ یا هپاتیت C افزایش می یابد.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

هنگامی که پزشک معالج نیاز به بررسی بیماری های کبدی بیمار داشته باشد و بخواهد بین دلایل مختلف آسیب های کبدی تمایز قائل شود، آزمایش anti-LKM-1 را درخواست خواهد داد. این تست ممکن است همراه با آزمایشات دیگری مانند ANA و SMA نیز همراه باشد. این آزمایشات معمولاً هنگامی انجام می شوند که فرد علائمی مانند خستگی، ضعف و زردی را نشان دهد و در تست های معمول کبدی یافته های غیر طبیعی دیده شوند.

برخی از علائم بالینی هپاتیت خود ایمنی شامل موارد زیر است:
• خارش
• بزرگ شدن کبد
• درد مفاصل
• ناراحتی شکم
• رگ های خونی غیر طبیعی در پوست (آنژیوم عنکبوتی)
• حالت تهوع یا استفراغ
• ادرار تیره رنگ
• از دست دادن اشتها
• مدفوع کم رنگ
• درد عضلانی (myalgia)
• در زنان، فقدان دوره قاعدگی (آمنوره)
• بثورات پوستی
• افزایش مایعات زیر جلدی (ادم)
بسیاری از این نشانه ها، علائم اختصاصی هپاتیت خود ایمن نیستند. این عوارض در سایر دلایل آسیب های کبدی و نیز مشاهده می شوند.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

مقدار زیاد anti-LKM-1 نشان می دهد که احتمالاً فرد مورد آزمایش مبتلا به هپاتیت خود ایمن تیپ 2 است. اما این نتیجه قطعی نیست. گاهی برای تشخیص قطعی و ارزیابی آسیب وارده . جای زخم بافت کبدی، بیوپسی کبد مورد نیاز است.
اگر آزمایش anti-LKM-1 منفی، اما SMA و/ یا ANA مثبت باشند، احتمال زیاد فرد مورد آزمایش مبتلا به هپاتیت خود ایمن تیپ 1 است.
اگر هر دو منفی باشند، احتمالاً علائم بالینی فرد به دلیل دیگری غیر از هپاتیت خود ایمنی بروز پیدا کرده است. با این حال، این احتمال به طور کامل منتفی نیست. همه مبتلایان به هپاتیت خود ایمنی آنتی بادی anti-LKM-1 یا SMA تولید نخواهند کرد. برخی از افراد آنتی بادی های دیگری تولید می کنند که بندرت مورد آزمایش قرار می گیرند.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

سطح anti-LKM-1 به شدت علائم یا پیش آگهی (prognosis) فرد ارتباط چندانی ندارد و ممکن است با گذشت زمان دچار نوسان شود.
مبتلایان به هپاتیت خود ایمن نوع 2 ممکن است اختلالات خود ایمنی دیگری نیز مانند دیابت یا تیروئیدیت داشته باشند.
در هپاتیت C مزمن، گاهی نوع متفاوتی از آنتی بادی LKM به نام anti-LKM-3 تولید می شود که با روش های معمول تست anti-LKM-1 تشخیص داده نمی شوند و بررسی آن ها معمول نیست.
تست ANA اغلب به همراه تست SMA بررسی و انجام می شود و نشانگر فرایند خود ایمنی است. ANA با چندین اختلال خودایمنی از جمله هپاتیت خود ایمن نوع 1 در ارتباط است.

آیا همه ی مبتلایان به آسیب کبدی باید آزمایش anti-LKM-1 انجام دهند؟

خیر. معمولاً لازم نیست. عوامل ایجاد کننده ی هپاتیت اکثرا مواردی دیگری هستند. اما اگر فرد درگیر، دختر جوانی باشد که سایر آزمایشات او منفی هستند و پزشک معالج مشکوک به نوعی فرایند خودایمنی است، ممکن است در خوست بررسی anti-LKM-1، SMA و ANA را داشته باشد.

آیا anti-LKM-1 به طور کامل از بین خواهد رفت؟

خیر. سطح این آنتی بادی ممکن است با گذشت زمان کاهش یابد اما تا پایان عمر در خون وجود خواهند داشت.

آیا می توان به طور همزمان به چند نوع مختلف هپاتیت مبتلا شد؟

بله. به عنوان مثال، هپاتیت خود ایمن ممکن است با هپاتیت های ویروسی مانند هپاتیت B یا هپاتیت C همراه باشد و با آسیب کبدی ناشی از سوء مصرف الکل رو به وخامت گذارد. از آن جا که درمان هپاتیت به شناسایی علت آن بستگی دارد، شناسایی علت اصلی ایجاد کننده ی هپاتیت ضروری است.

سرعت پیشرفت هپاتیت خود ایمن چقدر است؟

پیش بینی شدت و دوره ی هپاتیت خود ایمن آسان نیست. این بیماری ممکن است به شکل حاد یا مزمن بروز پیدا کند. برخی از افراد به دلیلی این که سال ها علائمی نداشته اند از وجود این بیماری بی اطلاع اند و وقتی آزمایش روتین کبدی شان غیر طبیعی گزارش می شود، از بیماری خود مطلع می شوند. هپاتیت خود ایمن تیپ 2 شدید تر است اما غالباً با درمان مناسب قابل کنترل است. درمان مناسب برای محدود کردن آسیب کبدی بسیار مهم است.

اگر این آنتی بادی CYP450 2D6 را هدف قرار دهد، چرا آنتی بادی نوع یک میکروزومال کبد-کلیه (anti-LKM-1) نامیده می شود؟

این آنتی بادی ابتداً در بافتی از کبد و کلیه شناسایی و به همین دلیل anti-LKM-1 نام گذاری شد. با این حال، از همان زمان پروتئین ویژه ای که هدف آنتی بادی anti-LKM-1 قرار می گیرد(آنتی ژن اصلی) سیتوکروم P450 2D6 (CYP2D6) شناسایی شد. این پروتئین نوعی آنزیم ویژه است که در حدود 25% از دارو ها مواد سمی را متابولیزه می کند. این آنزیم عمدتاً در میکروزوم های کبد و کلیه وجود دارد.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین