لطفا صبر کنید ...



T

T3

Free and Total

اسامی دیگر: FT3, Triiodothyronine

اسامی رسمی: Free Triiodothyronine, Total Triiodothyronine


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• برای کمک به ارزیابی عملکرد غده تیروئید
• برای تشخیص و تعیین علت بیماری های تیروئید، مانند پرکاری تیروئید
• پایش اثربخشی درمان اختلالات تیروئیدی


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


هنگامی که نتیجه ی آزمایش هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) غیرطبیعی است، به خصوص اگر نتیجه ی آزمایش تیروکسین آزاد (T4) طبیعی باشد و/ یا علائم و نشانه های پرکاری تیروئید مشاهده شود.


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه ی خون از ورید (سیاهرگ) بازویی یا نمونه ی خون از پاشنه ی پای نوزاد


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


رعایت شرایط خاصی لازم نیست. با این حال، برخی از داروها، مولتی ویتامین ها و مکمل ها می توانند در آزمایش های Free T3 و Total T3 تداخل ایجاد کنند. بنابراین در صورت مصرف این موارد حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید. بیماری در مرحله ی حاد ممکن است بر نتایج آزمایش آزمایش تیروئید تأثیر بگذارد. به طور كلی توصیه می شود كه از آزمایش تیروئید در بیماران بستری در بیمارستان خودداری شود یا تا زمان بهبودی فرد، انجام این آزمایش تعویق بیفتد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

تری یدوتیرونین (T3) یکی از دو هورمون اصلی است که توسط غده تیروئید تولید می شود. تیروئید غده ای کوچک و پروانه ای شکل است که در جلوی گردن قسمت پایین حنجره و بالای استخوان ترقوه قرار دارد. هورمون مهم دیگر تیروئید تیروکسین (T4) نام دارد. هورمون های T3 و T4 با هم در کنترل و تنظیم میزان استفاده بدن از انرژی نقش دارند. تقریباً تمام T3 (و T4) موجود در خون به پروتئین متصل است. بقیه آن بصورت آزاد (غیر متصل به پروتئین) است و از نظر بیولوژیکی، فرم فعال هورمون می باشد. آزمایشات می توانند میزان T3 آزاد یا T3 کل (غیر متصل به پروتئین) در خون را اندازه گیری کنند.
بیشتر هورمون تولید شده توسط تیروئید T4 است. این هورمون نسبتاً غیرفعال است، اما در کبد و سایر بافت ها به T3 (فرم فعال تر) تبدیل می شود.
سطح T3 توسط سیستم بازخوردی (feedback system) که بدن برای حفظ مقادیر پایدار هورمون های تیروئید در خون استفاده می کند، تنظیم می شود. T4، TSH و هورمون آزاد كننده تیروتروپین (TRH) كه از هیپوتالاموس ترشح می شود، بخشی از سیستم بازخورد هستند.
• وقتی سطح هورمون های تیروئید در خون کاهش می یابد، غده هیپوفیز در پاسخ به تحریک TRH ، TSH تولید و آزاد می کند. سپس TSH غده تیروئید را تحریک به تولید و ترشح T4 و T3 می نماید.
• وقتی سطح هورمون تیروئید در خون افزایش می یابد، غده هیپوفیز TSH کم تری تولید می کند و در نتیجه تیروئید نیز T4 و T3 کم تری تولید خواهد کرد.
وقتی هر سه اندام (هیپوتالاموس، هیپوفیز و تیروئید) به طور طبیعی کار می کنند، تیروئید برای حفظ تعادل نسبتاً پایدار هورمون های تیروئیدی در خون تنظیم می شود.

اگر غده تیروئید مقادیر بیش از حد T4 و T3 تولید کند، در این صورت فرد ممکن است علائمی در ارتباط با پرکاری تیروئید، مانند عصبی بودن، لرزش دست ها، کاهش وزن، بی خوابی، پف دور چشم را بروز دهد.

اگر غده تیروئید مقادیر ناکافی T4 و T3 تولید کند، در این صورت ممکن است فرد علائم کم کاری تیروئید و کاهش متابولیسم مانند افزایش وزن، خشکی پوست، خستگی و یبوست را بروز دهد. تیروئیدیت هاشیموتو شایع ترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است.

پرکاری و کم کاری تیروئید می توانند در اثر تیروئیدیت، سرطان تیروئید و تولید بیش از حد یا کمبود TSH نیز ایجاد شوند. تأثیر این شرایط بر تولید هورمون تیروئید با اندازه گیری T3 Free یا گاهی اوقات T3 Totalقابل تشخیص و کنترل است.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
  • چه داروهایی می توانند بر آزمایش تیروئید تأثیر بگذارند؟
  • آزمایش T3 UPTAKE چیست؟
  • آیا پزشکان در دوران بارداری آزمایش هورمون های تیروئیدی را تجویز می کنند؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

برای ارزیابی عملکرد تیروئید از تست تری یدوتیرونین آزاد یا توتال (free/total T3) استفاده می شود. این آزمایش در درجه اول برای کمک به تشخیص پرکاری تیروئید تجویز می شود و ممکن است برای کمک به پایش اثر بخشی درمان فرد مبتلا به اختلال تیروئید نیز بکار برده شود.

بیشتر T4 و T3 در گردش خون به صورت متصل به پروتئین است و فقط درصدی کمی از آن ها به فرم آزاد وجود دارد. آزمایش خون می تواند T4 Total (متصل به پروتئین و آزاد)، T4 Free، T3 Total (متصل به پروتئین و آزاد) و
T3 Freeرا اندازه گیری کند.
از آنجا که T3 اکثراً متصل به پروتئین است، آزمایش Total T3 می تواند تحت تأثیر سطح پروتئین و توانایی اتصال آن قرار گیرد، اما T3 Free این گونه نیست. با این حال، برخی از دستورالعمل ها آزمایش Total T3 را ارجح می دانند و بنابراین ممکن است از هر دو آزمایش برای ارزیابی عملکرد تیروئید استفاده شود. به عنوان مثال، آزمایش T3 آزاد یا گاهی اوقات T3 توتال ممکن است همراه با آنتی بادی های تیروئید برای کمک به تشخیص بیماری Graves، یک اختلال خودایمن که شایع ترین علت پرکاری تیروئید است، تجویز شود.

اکثر اوقات در صورت غیر طبیعی بودن آزمایش TSH و علی الخصوص بالا نبودن میزان Free T4، آزمایش Free T3 یا Total T3 درخواست داده می شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

اکثر اوقات در صورت غیر طبیعی بودن آزمایش TSH و علی الخصوص بالا نبودن میزان Free T4، به منظور بررسی پرکاری تیروئید (هایپر تیروئیدیسم) آزمایش Free T3 یا Total T3 درخواست داده می شود.

علائم بالینی پرکاری تیروئید عبارتند از:

• افزایش ضربان قلب
• اضطراب
• کاهش وزن
• اختلالات خواب
• لرزش دست
• ضعف
• اسهال (گاهی اوقات)
• حساسیت به نور، اختلالات بینایی
• چشم ها ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرند: پف دور چشم، خشکی پوست پلک، تحریک و در بعضی موارد برآمدگی چشم.

Total/Free T3ممكن است به طور متناوب جهت پایش اثر بخشی درمان و وضعیت تیروئید مورد بررسی قرار گیرد.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

Total/Free T3به طور معمول با نتایج سایر آزمایش های تیروئید (به عنوان مثال TSH و T4) ارزیابی می شوند.

به طور کلی، افزایش Total/Free T3 ممکن است نشان دهنده فعالیت بیش از حد غده تیروئید (پرکاری تیروئید) و کاهش Total/Free T3، نشان دهنده غده تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید) باشد. نتایج آزمایشات به تنهایی جنبه ی تشخیصی ندارند و برای تشخیص قطعی اختلالات غده ی تیروئید، آزمایش های بیشتری مورد نیاز است.
نتیجه ی آزمایشات تیروئید به پزشک متخصص اطلاعات مهمی در مورد اختلالات تیروئید و هیپوفیز و همچنین اثر بخشی درمان این اختلالات ارائه می دهد. به عنوان مثال، در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، T4 Free، T3 Free و TSH به طور مرتب هنگام استفاده از داروهای ضد تیروئید بررسی می شود و در صورت پایین آمدن سطح هورمون تیروئید، پزشک معالج دوزها را کاهش می دهد. در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، TSH و T4 Free به طور منظم جهت پایش دوز مناسب هورمون تیروئید بررسی می شود.

جدول زیر خلاصه ای از نتایج آزمایش های تیروئید و تفسیر آن ها را ارائه می دهد.

جدول نتایج آزمایش های تیروئید و تفسیر آن ها

در صورت افزایش سطح TSH و Free T4 پس از چند بار تکرار آزمایش به صورت متناوب، کم کاری تیروئید تحت بالینی تشخیص داده می شود. این افراد ممکن است علائم بارز کم کاری تیروئید را بروز دهند ولی عدم بروز علائم بالینی نیز محتمل است.کم کاری تیروئید تحت بالینی افراد را در معرض خطر افزایش سطح کلسترول LDL ، قلبی عروقی و کاهش توان ذهنی را قرار می دهد.
در صورت کاهش سطح TSH و طبیعی بودن Free T4/T3 پس از چند بار تکرار آزمایش به صورت متناوب، پر کاری تیروئید تحت بالینی تشخیص داده می شود. این افراد ممکن است علائم بارز پر کاری تیروئید را بروز دهند ولی عدم بروز علائم بالینی نیز محتمل است. پرکاری تیروئید تحت بالینی افراد مبتلا را در معرض خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی و پوکی استخوان قرار می دهد.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

فراموش نکنید که آزمایشات تیروئید “عکس فوری” از آنچه در یک سیستم پویا رخ می دهد هستند. نتایج Total T3 ، T3 Free، T4 total ، T4 Free و/ یا TSH فرد ممکن است متفاوت باشد و تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد:
• بارداری
• بیماری کبد
• بیماری سیستمیک
• به ندرت در اثر مقاومت در برابر هورمون های تیروئیدی

چه داروهایی می توانند بر آزمایش تیروئید تأثیر بگذارند؟

بسیاری از مولتی ویتامین ها، مکمل ها (به ویژه مو، پوست و ناخن) و داروهای مصرفی، ممکن است بر نتایج آزمایش تیروئید تأثیر بگذارند و استفاده از آن ها باید قبل از آزمایش با پزشک معالج در میان گذاشته شود. به عنوان مثال، بیوتین (ویتامین B7) می تواند در برخی از آزمایشات آزمایشگاهی تداخل ایجاد کند. بنابراین ممکن است به شما توصیه شود قبل از گرفتن خون برای آزمایش هورمون تیروئید، از مصرف بیوتین یا مکمل های حاوی بیوتین خودداری کنید. اگر اقداماتی که رنگ های فلورسئین به خون می کند (به عنوان مثال آنژیوگرافی) انجام داده اید، ممکن است لازم باشد چند روز صبر کنید تا آزمایش تیروئید انجام شود.

آزمایش T3 UPTAKE چیست؟

این آزمایش یک بار برای کمک به محاسبه شاخص تیروکسین آزاد (FTI) -تخمینی از غلظت T4 آزاد- استفاده شد. T3 UPTAKE از تست T4 Total و تخمین برخی پروتئین های متصل به هورمون تیروئید تعیین می شود. اکنون که روش هایی برای اندازه گیری مستقیم T4 و free T3 وجود دارد، از این روش به ندرت استفاده می شود.

آیا پزشکان در دوران بارداری آزمایش هورمون های تیروئیدی را تجویز می کنند؟

بارداری باعث تغییر در عملکرد طبیعی بسیاری از غدد درون ریز از جمله غده تیروئید می شود. پزشکان به طور کلی زنان بدون علامت را آزمایش نمی کنند، اما کسانی که علائم و یا یک اختلال تیروئید دارند، معمولاً در فواصل زمانی آزمایش می شوند تا پرکاری یا کم کاری تیروئید در دوران بارداری و پس از زایمان نوزاد شناسایی و کنترل شود.


جدول نتایج آزمایش های تیروئید و تفسیر احتمالی:

نکته مهم: برای تفسیر نتیجه ی آزمایش ها، توجه به علائم بالینی امری ضروری است.

تشخیص
(به احتمال زیاد)
TOTAL OR FREE T3 FREE T4 TSH
عملکرد طبیعی تیروئید (به عنوان مثال؛ یوتیروتید) نرمال نرمال نرمال
تنظیم طبیعی عملکرد تیروئید به دلیل بیماری (بیماری غیر تیروئید یا سندرم یو تیروئید) کاهش نرمال یا کاهش نرمال یا کاهش
کم کاری تیروئید در مراحل اولیه و بدون علائم بالینی نرمال نرمال افزایش
کم کاری تیروئید به دلیل مشکلی در غده تیروئید نرمال یا کاهش کاهش افزایش
پرکاری تیروئید به دلیل اختلال در سیگنال های هیپوفیز یا مشکلی در گیرنده هورمون تیروئید ( مقاومت هورمون تیروئید) افزایش افزایش نرمال یا فزایش
پرکاری تیروئید در مراحل اولیه، تجویز بیش از حد هورمون تیروئید نرمال نرمال کاهش
پرکاری تیروئید ناشی از غده ی تیروئیدکه باعث ایجاد هورمون بیش از حد فعال T3 می شود ( گاهی با عنوان T3 سمی شناخته می شود) افزایش نرمال کاهش
پرکاری تیروئید به دلیل تولید بیش از اندازه ی هورمون های تیروئید به وسیله ی غده ی تیروئید افزایش افزایش کاهش
کم کاری تیروئید به دلیل اختلالات هیپوفیز یا هیپوتالاموس کاهش کاهش کاهش


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



تیروکسین

Free T4



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین