لطفا صبر کنید ...



P

PSA

آنتی ژن اختصاصی پروستات

 اسامی دیگر: PSA, Total PSA, Free PSA


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• غربالگری سرطان پروستات
• کمک به تعیین ضرورت نمونه برداری از پروستات
• پایش اثربخشی درمان سرطان پروستات و/ یا تشخیص عود سرطان پروستات0


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• هنگامی که علائم بالینی مرتبط با سرطان پروستات مانند دفع ادرار سخت، دردناک و/ یا مکرر بروز پیدا می کند.
• به طور نظم و متناوب پس از درمان سرطان پروستات
• غربالگری حتی در مردان بدون علامت بالینی


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


از انزال به مدت 24 ساعت قبل از جمع آوری نمونه خودداری کنید زیرا باعث افزایش سطح PSA خواهد شد. از انجام فعالیت بدنی سنگین مانند دوچرخه سواری اجتناب شود. برخی از داروها و مکمل های گیاهی نیز می توانند بر میزان PSA تأثیر بگذارند، بنابراین مطمئن شوید که هر یک از این داروهایی که در حال حاضر مصرف می کنید را به پزشک خود اطلاع داده اید. نمونه باید قبل از انجام معاینه رکتال دیجیتال و قبل از (یا چند هفته بعد) از بیوپسی پروستات جمع آوری شود زیرا هر دو این موارد می توانند سطح PSA را بالا ببرند.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) پروتئینی است که اساساً توسط سلول های پروستات تولید می شود. پروستات غده‌ای است سفت به شکل یک هرم وارونه که قسمتی از آن بافت غددی و قسمتی بافت عضلانی – همبندی دارد و مجرای ادرار پروستاتی را احاطه می‌نماید. غده پروستات در موقع انزال منقبض می‌شود و ماده شیری رنگ قلیایی به منی اضافه می‌کند. حالت ژلاتینی منی به‌دلیل همین اتفاق است. ترشحات پروستات در انسان به‌طور تقریبی و معمولی حدود ۳۰ درصد حجمی منی را تشکیل می‌دهد. بیشتر PSA تولید شده توسط پروستات در این مایع آزاد می شود، اما مقدار کمی از آن نیز در خون آزاد می شود. PSA به دو شکل اصلی در خون وجود دارد: کمپلکس شده (cPSA، که به پروتئین های دیگر متصل است) و آزاد (fPSA، غیر متصل). برای آزمایش PSA که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد PSA Total است که مجموع cPSA و fPSA را در خون اندازه گیری می کند.
آزمایش PSA ممکن است به عنوان نشانگر تومور برای غربالگری و پایش سرطان پروستات استفاده شود. هدف از غربالگری تشخیص سرطان پروستات است. با این حال، اکثر متخصصان بر سر این موضوع توافق دارند که غربالگری باید در مردان بدون علامت و فقط پس از مشورت با پزشک در مورد مزایا و خطرات این غربالگری انجام شود. افزایش سطح PSA در خون با سرطان پروستات ارتباط دارد، اما ممکن است با التهاب پروستات (پروستاتیت) و هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) نیز دیده شود. سطح PSA با افزایش سن در همه مردان افزایش می یابد.
آزمایش PSA تشخیص سرطان نیست. استاندارد طلایی برای شناسایی سرطان پروستات نمونه برداری از پروستات، جمع آوری نمونه های کوچک از بافت پروستات و شناسایی سلول های غیر طبیعی در زیر میکروسکوپ است. ممکن است با افزایش PSA نمونه برداری انجام شود که خطر عوارضی مانند درد، تب، خون در ادرار یا عفونت ادراری را دارد. برای کمک به تعیین نیاز به بیوپسی پروستات، از تست PSA کل و معاینه دیجیتال رکتال (DRE) استفاده می شود.
هنگامی که وجود سرطان پروستات توسط بیوپسی تأیید شد، تصمیمات درمانی جدیدی باید اتخاذ شوند. با افزایش سن مردان این سرطان نسبتاً شیوع بالایی دارد و بسیاری از تومورها، اگر نگوییم بیشتر آن ها، رشد بسیار کندی دارند. سرطان پروستات دومین عامل مرگ بر اثر سرطان در مردان است.
در صورتی که آزمایش Total PSA نشانگر افزایش مقادیر این آنتی ژن در بدن باشد، برای بررسی نیاز به بیوپسی تست Free PSA درخواست داده می شود.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا آزمایش PSA تمام سرطان های پروستات را تشخیص می دهد؟
  • شاخص سلامت پروستات (PHI) چیست؟
  • p2PSA چیست؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

تست PSA و معاینه دیجیتال رکتال (DRE) ممکن است برای غربالگری سرطان پروستات مردان PSA انجام می شود.
PSA به دو شکل اصلی در خون وجود دارد: کمپلکس شده (cPSA، که به پروتئین های دیگر متصل است) و آزاد (fPSA، غیر متصل). تست های آزمایشگاهی می توانند fPSA یا cPSA را اندازه گیری کنند.
اگر میزان PSA بیشتر از حد طبیعی باشد، آزمایش PSA دیگری ممکن است چند هفته بعد از آزمایش اول انجام شود تا مشخص شود PSA هنوز بالا است یا خیر. اگر نتیجه ی تکرار آزمایش نیز بالا باشد، پزشک معالج ممکن است درخواست آزمایشات متناوب PSA را صادر نماید تا روند صعودی، نزولی یا ثابت این آنتی ژن را بررسی نماید. در مواردی که به نظر می رسد سرطان در حال رشدی آهسته است، پزشک معالج و بیمار پس از مشورت با یکدیگر می توانند کنترل بیماری را به جای درمان انتخاب کنند. (“watchful waiting” یا “نظارت فعال” نامیده می شود).

اگر سطح DRE طبیعی باشد اما PSA نسبتاً افزایش یافته باشد، برای بررسی نسبت PSA به Total PSA ممکن است از تست Free PSA برای تشخیص علت این افزایش استفاده شود.
در صورت تشخیص سرطان پروستات، ممکن است از ازمایش Total PSA به عنوان ابزاری برای کمک به تعیین اثربخشی درمان استفاده شود. همچنین این آزمایش ممکن است پس از درمان در فواصل منظم و متناوب برای تشخیص عود سرطان تجویز شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

انجمن اورولوژی آمریكا غربالگری سرطان پروستات را برای مردان بین 69-55 سال توصیه می کند. همچنین در این دستورالعمل، احتیاجی به غربالگری مردان بالای 70 سال یا هر شخصی که امید به زندگی بالاتر از 15-10 سال ندارد، نیست.
برای افراد در معرض خطر، مانند مردانی که سابقه ی خانوادگی ابتلا به پروستات داشته اند، توصیه می شود که غربالگری را در 45-40 سالگی را انجام دهند.
همچنین ممکن است آزمایش PSA و معاینه دیجیتال رکتال (DRE) در صورت وجود علائمی، مانند ادرار دردناک و/ یا تکرر ادرار، کمر درد و/ یا لگن درد نیز انجام شود.

در صورت بالا بودن میزان PSA در آزمایش اول، پزشک معالج ممکن است این آزمایش را تکرار کند تا از صحت آن یا برگشت میزان آن به حالت طبیعی اطمینان حاصل نماید.
اگر Total PSA بالاتر از حد طبیعی گزارش شود، میزان Free PSA سنجیده خواهد شد. این نتایج به پزشک معالج شما اطلاعات مفیدی درباره ی افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات یا احتیاج به بیوپسی ارائه می دهد.
در طی درمان سرطان پروستات Total PSA ممکن است متناوباٌ آزمایش شود.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

نتایج آزمایش PSA را می توان به روش های مختلف تفسیر کرد و ممکن است در مقادیر مرجع بین آزمایشگاه های مختلف تفاوت وجود داشته باشد.

• بسیاری از متخصصان، سطح PSA را کم تر از 0/4 نانوگرم در میلی لیتر می دانند و به دست آوردن این نتجه حاکی از عدم ابتلا به سرطان پروستات است. با این حال، برخی پزشکان مقدار کم تر از 5/2 نانو گرم در میلی لیتر را مناسب می دانند.
• طبق دستور العمل های انجمن سرطان آمریکا (ACS) در صورتی که میزان Total PSA بیش تر از 0/10 نانوگرم در میلی لیتر گزارش شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات تا 50 % افزایش می یاید.
• اگر سطح Total PSA بین 10-4 نانوگرم در میلی لیتر گزارش شود، طبق نظر ACS شانس ابتلا به سرطان پروستات هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) یا التهاب پروستات تا 25% افزایش می یابد. این شرایط بیشتر در افراد مسن دیده می شود و به طور کلی با افزایش سن، سطح PSA نیز افزایش می یابد. قرار گیری Total PSA در محدوده ی 10-4 نانوگرم در میلی لیتر، “منطقه خاکستری” نامیده می شود. در این شرایط انجام آزمایش Free PSA توصیه می شود.
• PSA Free- تومورهای پروستات معمولاً PSA پیچیده (cPSA) تولید می کنند، نه PSA آزاد (fPSA). سلول های خوش خیم پروستات تمایل به تولید PSA Free بیشتری دارند. بنابراین، هنگامی که مردان در منطقه خاکستری سطح PSA Free پایینی دارند، به این معنی است که آن ها cPSA در این افراد افزایش یافته و احتمال سرطان پروستات را بالاتر است. برعکس، وقتی که سطح PSA Freeافرایش و cPSA کاهش یابد، خطر ابتلا به سرطان پروستات نیز کاهش می یابد. نسبت PSA Free به Total PSA می تواند نشانگر نیاز یا عدم نیاز به بیوپسی از پروستات باشد.
برای افزایش سودمندی آزمایش PSA Free به عنوان یک ابزار غربالگری، گاهی اوقات فاکتورهای دیگری نیز مورد بررسی قرار می گیرند که عبارتند از:

• دامنه PSA برحسب سن – از آنجا که سطح PSA با افزایش سن به طور طبیعی افزایش می یابد، پیشنهاد شده است که محدوده های طبیعی متناسب با سن مردان گزارش شود.
• سرعت PSA – تغییر غلظت PSA در طول زمان؛ اگر PSA با گذشت زمان به طور قابل توجهی افزایش یابد (حداقل 3 نمونه با فاصله حداقل 18 ماه)، احتمال وجود سرطان پروستات بیشتر است. اگر این افزایش با سرعت بسیار زیادی اتفاق افتاده باشد ممکن است سرطان از نوع تهاجمی تری باشد.
• PSA doubling time- نسخه دیگری از تست سرعت PSA ؛ این میزان سرعت دو برابر غلظت PSA را اندازه گیری می کند.
• تراکم PSA – مقایسه غلظت PSA و حجم پروستات (توسط سونوگرافی)؛ اگر سطح PSA بیشتر از حد انتظار باشد با توجه به اندازه پروستات، احتمال وجود سرطان نیز ممکن است بیشتر باشد.
در طول درمان سرطان پروستات، سطح PSA باید شروع به کاهش کند. در پایان دوره ی درمان، سطح این هورمون در خون باید بسیار پایین یا غیر قابل تشخیص باشد. در غیر این صورت درمان موفقیت آمیز نبوده است. در طی روند درمان، آزمایش PSA در فواصل منظم و برای پایش فرد از نظر عود سرطان انجام می شود. از آنجایی که حتی افزایش های ناچیز نیز می تواند قابل توجه باشد، بهتر هست این آزمایشات همیشه در یک آزمایشگاه انجام شوند.

آیا آزمایش PSA تمام سرطان های پروستات را تشخیص می دهد؟

خیر، گاهی اوقات سلول های سرطانی PSA زیادی تولید نمی کنند و نتیجه ی آزمایش حتی در صورت وجود بیماری، منفی خواهد بود.

شاخص سلامت پروستات (PHI) چیست؟

شاخص سلامت پروستات (PHI) آزمایشی است که نتایج حاصل از تست های Total PSA، fPSA و proPSA را با هم ترکیب می کند. نتیجه PHI می تواند شانس ابتلا به سرطان پروستات و نیاز به بیوپسی در هنگام افزایش سطح PSA Total و طبیعی بودن معاینه ی رکتوم ارزیابی کند.

p2PSA چیست؟

P2PSA آزمایشی است که سطح ایزوفرم PSA p2PSA در خون را برای پیش بینی سرطان پروستات در مردان و قبل از انجام بیوپسی اندازه گیری می کند. این آزمایش همچنین ممکن است به شناسایی اشکال تهاجمی سرطان پروستات کمک کند. دقت تشخیص سرطان پروستات هنگامی افزایش می یابد که نتایج آزمایش p2PSA با نتایج آزمایش Total PSA و fPSA ترکیب شوند.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین