لطفا صبر کنید ...



H

hCG

تست حاملگی

 اسامی دیگر: hCG Pregnancy, Qualitative hCG, Quantitative hCG, Beta hCG, Total beta hCG
نام رسمی: Human Chorionic Gonadotropin


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• برای تایید بارداری
• بررسی وجود بارداری خارج رحمی
• پایش بارداری پرخطر (احتمال سقط جنین)
• گاهی اوقات قبل از شروع اقدامات درمانی خاص در بانوان
• بخشی از آزمایشات غربالگری های ناهنجاری های جنینی
به صفحه نمایش سندرم داون سه ماهه اول و غربالگری سرم مادران سه ماهه دوم مراجعه کنید


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• در صورت شک به بارداری ( ده روز بعد از به تعویق افتادن قاعدگی می توانید این تست را انجام دهید، البته روش های سریع تری نیز وجود دارند)
• در صورت داشتن علائم بارداری خارج رحمی
• قبل از برخی از اقدامات درمانی


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون وریدی (سیاهرگ بازویی) یا نمونه ی ادرار (ترجیحا نمونه گیری اول صبح انجام شود)


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


قبل از جمع آوری نمونه ادرار برای آزمایش حاملگی، مقادیر زیادی مایعات ننوشید زیرا، ادرار بیش از حد رقیق شده و ممکن است منجر به نتیجه ی منفی کاذب شود. برای تهیه نمونه خون اقدامات خاصی مورد نیاز نیست.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG) توسط جفت (placenta) تولید می شود. در اوایل بارداری، سطح hCG در خون افزایش می یابد و در ادرار از بین می رود. آزمایش حاملگی میزان hCG در خون یا ادرار را تشخیص داده و حاملگی را تأیید یا رد می کند.
در هفته های اول بارداری ، hCG برای حفظ عملکرد جسم زرد مهم است. یک بارداری طبیعی، تولید hCG در سه ماهه اول (8-10 هفته) به طور پیوسته افزایش می یابد و 10 هفته بعد از آخرین چرخه قاعدگی به اوج میزان خود می رسد. در ادامه ی بارداری سطح این هورمون با شیبی آرام کم می شود و چند هفته پس از زایمان دیگر قابل تشخیص نیست.
در حاملگی خارج رحمی، سطح هورمون hCG با سرعت کم تری افزایش می یاید. اندازه گیری سطح hCG خون (پس از گذشت زمان مشخصی) ممکن است در تشخیص حاملگی خارج رحمی موثر باشد.
اغلب هنگامی که جنین دارای نقایص کروموزومی مانند سندرم داون است، سطح hCG غیر طبیعی گزارش می شود. آزمایش hCG به همراه چند تست دیگر برای غربالگری ناهنجاری جنین بین هفته ی 11 تا 20 بارداری، درخواست داده می شود.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • چه مواردی می تواند باعث به وجود آمدن نتیجه ی منفی کاذب در آزمایش hCG ادرار شود؟
  • چه مواردی می توانند ایجاد کننده نتیجه ی مثبت کاذب در آزمایش hCG باشند؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

آزمایش hCG به صورت کمی (Quantitative)، با نتیجه ی مثبت یا منفی، وجود hCG را تشخیص می دهد. این آزمایشات در آزمایشگاه، مطب پزشک یا در منزل (استفاده از کیت حاملگی) قابل انجام است. روش های انجام این آزمایش متفاوت هستند. اما اکثرا، برای تشخیص از نوار ادرار استفاده می شود. در صورت ایجاد تغییر رنگ (خط رنگی) در مدت زمان از پیش تعیین شده در هر دستورالعمل، جواب مثبت خواهد بود. اگر نتیجه منفی باشد، اغلب چند روز بعد دوباره تکرار می شود. از آن جایی که hCG به سرعت بالا می رود، نتیجه ی اولیه منفی می تواند بعد از چند روز مثبت باشد.
تست کمی (Quantitative) هورمون hCG که اغلب hCG-β نامیده می شود، برای بررسی موارد زیر درخواست داده می شود:
• تایید حاملگی
• همرا با تست پروژسترون (progesterone) در تشخیص حاملگی خارج رحمی موثر است.
• تشخیص و پایش حاملگی پر خطر
• پایش و نظارت بر روند بهبودی پس از سقط جنین
اندازه گیری سطح هورمون hCG خون به همراه چند تست دیگر برای غربالگری ناهنجاری های کروموزومی جنین استفاده می شود.
تست کمی (Quantitative) هورمون hCG ممکن است به عنوان نشانگر تومور (tumor marker) در برخی سرطان ها نیز استفاده شود.
گاهی اوقات، برای اطمینان حاصل کردن از عدم بارداری برای شروع اقدامات پزشکی از قبیل، تصویربرداری با اشعه ایکس، عمل جراحی، مصرف داروها و قرار گرفتن تحت معالجاتی که سلامت جنین را تهدید می کند، سطح هورمون hCG باید بررسی شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

برای تایید بارداری، زمان انجام تست بستگی به چرخه قاعدگی و روش مورد استفاده دارد. به طور کلی، آزمایش خون نسبت به آزمایش ادرار حساس تر است و می تواند دو روز قبل از این که زنی انتظار خون ریزی قاعدگی را دارد، انجام شود.
آزمایش hCG (خون/ادرار) پس از ده روز تاخیر در شروع خون ریزی قاعدگی قابل انجام است. اگر در آزمایش ادرار، نتیجه به صورت کاذب منفی باشد. اگر آزمایش اول منفی بود اما شک به بارداری وجود داشت، آزمایش احتمالا دوباره تکرار می شود.
تست کمی (Quantitative) هورمون hCG، هنگام بررسی حاملگی خارج رحمی (ectopic pregnancy ) یا پایش سقط جنین، باید به صورت متناوب انجام شود. در موارد، فرد مورد آزمایش ممکن است تمام علائم و نشانه های بارداری عادی را تجربه کند اما پس از گذشت مدتی، علائم دیگری بروز پیدا کند که نشان دهنده روند غیر طبیعی بارداری باشد.
برخی علائم و نشانه های حاملگی خارج رحمی شامل موارد زیر است:
• خون ریزی غیر طبیعی واژن – هنگام بارداری خون ریزی رحم قطع می شود اما ممکن است در بارداری خارج رحمی، خونریزی سبک یا لکه بینی دیده شود.
• کمر درد
• درد یا گرفتگی در ناحیه تحتانی شکم یا یک طرف لگن
در صورت عدم پی گیری یا درمان موارد فوق، ممکن است علائم وخیم تر شده و موارد زیر به وضعیت بالینی اضافه شوند:
• سرگیجه ، ضعف
• غش
• فشار خون پایین
• درد در ناحیه شانه
• درد شدید و ناگهانی ، در ناحیه لگن
• تب، علائم شبه آنفولانزا
• استفراغ
در صورت عدم درمان و پیگیری به موقع حاملگی خارج رحمی، امکان پارگی و خون ریزی ناحیه ای که بارداری خارج رحمی اتفاق افتاده است وجود دارد و می تواند منجر به ایست قلبی و حتی مرگ شود.
آزمایش hCG ممکن است قبل شروع روش های درمانی که در دوران مضر هستند، تجویز شود تا عدم وجود حاملگی مورد تایید قرار بگیرد.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

نتیجه ی منفی آزمایش hCG به معنای رد قطعی بارداری نیست. اگر آزمایش خیلی زود و قبل از این که سطح hCG افزایش یابد انجام شود، ممکن است نتیجه ی منفی کاذب را در پی داشته باشد. در صورت احتمال بارداری زیاد باشد، یک هفته بعد، آزمایش دوباره تکرار می شود.
نتیجه ی مثبت hCG نشان دهنده ی این است که فرد مورد آزمایش احتمالا باردار است. با این حال در صورت مصرف مکمل های هورمونی یا یائستگی، نتیجه ممکن است به صورت کاذب، مثبت شده باشد.
سطح هورمون hCG در خون زنی با حاملگی خارج رحمی، کندتر از بارداری عادی افزایش می یابد. به طور معمول، سطح hCG در چهار هفته اول یک بارداری طبیعی هر 48 تا 72 ساعت، دو برابر می شود. بعد از هفته ی ششم بارداری، از میزان این هورمون هر 96 ساعت کاسته می شود.کسانی که سابقه ی بارداری ناموفق داشته اند، ممکن است در اوایل بارداری، با سرعت کم تری میزان hCG در خون شان افزایش یابد، حتی ممکن است در دوران بجای افزایش، افت غلظت hCG را نشان دهند.
غلظت hCG به دنبال سقط جنین به سرعت کاهش می یابد. اگر میزان hCG به کاهش مورد انتظار نرسد، ممکن است نشان دهنده ی باقی مانده ی بافت تولید کننده ی hCG باشد. این بافت باید به وسیله ی جراحی برداشته شود.
سطح hCG بالا ممکن است نشان دهنده ی موارد زیر باشد:
• اشتباه در محاسبه طول دوران بارداری
• حاملگی مولی
• چندقلو بودن

چه مواردی می تواند باعث به وجود آمدن نتیجه ی منفی کاذب در آزمایش hCG ادرار شود؟

در صورت که ادرار بیش از حد رقیق باشد یا آزمایش خیلی زود انجام شود، همچنین مصرف داروهایی مثل دیورتیک ها و پرومتازین (آنتی هیستامین) ممکن است نتایج منفی کاذب ایجاد کنند.

چه مواردی می توانند ایجاد کننده نتیجه ی مثبت کاذب در آزمایش hCG باشند؟

داروهایی مثل آنتی هیستامین ها، داروهای ضد اضطراب، ادرار آور ها، دارو های ضد تشنج و ضد پارکینسون، خواب آور ها و دارو های آرام بخش ممکن است منجر به ایجاد نتایج مثبت کاذب شوند.
وجود پروتئین در ادرار (proteinuria)، خون در ادرار (hematuria) یا مقادیر بیش از اندازه ی گنادوتروپین هیپوفیز نیز ممکن است نتایج مثبت کاذب ایجاد کنند.
گزارشاتی از نتایج مثبت کاذب هورمون hCG در خون دیده شده است که به دلیل وجود آنتی بادی های خاص بعضی افراد یا قطعه هایی از مولکول hCG به وجود آمده اند. به طور کلی، اگر نتیجه ی تست بحث برانگیز باشد، ممکن است برای تایید نیاز به آزمایشات بیشتری باشد.


این محتوا برای متخصصان حوزه درمان و مراقبت های بهداشتی در نظر گرفته شده است.
توصیه هایی برای سنجش کیفی hCG سرم:
• برای بررسی حاملگی احتمالی، سنجش میزان hCG ضروی است.
• پیش از اقدام پزشکی که ممکن است باعث آسیب به جنین یا مخل روند بارداری باشد، سنجش کمی hCG ضروری است.
• آزمایش کمی سرم دقیق تر و پر هزینه تر از تست های کیفی است.
• در صورتی که نیاز به آماده شدن جواب آزمایش، در زمان کوتاهتری است، آزمایش کمی hCG
(serum qualitative HCG) روش مناسب تری است اما زمان انتقال نمونه برای آزمایشات کیفی و کمی باید یکسان باشد. در غیر این صورت، ممکن است هیچی تفاوتی در زمان کل تست ها وجود نداشته باشد.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین