لطفا صبر کنید ...



C

Cholesterol

کلسترول

نام دیگر :Blood Cholesterol
 نام رسمی:Total Cholesterol


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• غربالگری افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی
• پایش اثر بخشی درمان های کاهش دهنده چربی


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• غربالگری: قبل از بروز احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، به عنوان بخشی از چکاپ منظم لیپیدها (چربی) انجام می شود. بزرگسالان باید هر 4 تا 6 سال یک بار آزمایش شوند. کودکان، نوجوانان و جوانان باید یک بار بین 9 تا 11 سال و سپس دوباره بین 17 تا 21 سالگی مورد آزمایش قرار بگیرند.
• پایش: بررسی میزان کلسترول در صورت احتمال زیاد ابتلا به بیماری های قلبی، ممکن است بیشتر و در فواصل منظم تری انجام شود، در صورتی که نتایج قبلی نشان دهنده ی سطح خطر بالایی باشند، و/ یا هنگامی که فرد تحت درمان چربی های ناسالم قرار گرفته است.


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


بیشتر اوقات، نمونه ی خون سیاهرگی از ورید بازویی و گاهی نیز از نوک انگشت گرفته می شود. نمونه ای که برای سنجش کلسترول از نوک انگشت گرفته می شود، معمولاً در هنگام اندازه گیری کلسترول با یک دستگاه پرتابل استفاده می شود.


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


معمولا 12-9 ساعت قبل از آزمایش کلسترول، ناشتایی لازم است. و در این زمان فرد مورد آزمایش فقط مجاز به نوشیدن آب است. گاهی اوقات ممکن است طبق نظر پزشک معالج، ناشتا بودن برای تست کلسترول لازم نباشد. دستورالعمل های داده شده باید به دقت رعایت شوند. هنگام نمونه گیری، فرد نمونه گیر را از ناشتایی یا عدم ناشتایی خود مطلع کنید. برای کودکانی که در معرض خطر نیستند، ممکن است ناشتایی نیاز نباشد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

کلسترول نوعی استروئید (steroid ) و برای زندگی ضروری است. کلسترول، غشای سلولی همه ی بافت ها و اندام های بدن را شکل می دهد و در ساخت هورمون هایی که برای رشد و تولید مثل ضروری هستند، شرکت دارد. همچنین سازنده ی اسیدهای صفراوی است که باعث جذب مواد غذایی می شوند. آزمایش کلسترول، کلسترولی را که توسط لیپوپروتئین ها (lipoproteins) در خون حمل می شود، اندازه گیری می کند.
مقدار کمی کلسترول توسط ذرات پیچیده ی لیپوپروتئینی در خون گردش می کند. هر ذره ی لیپوپروتئینی ترکیبی از پروتئین، کلسترول، تری گلیسرید و فسفولیپید است و این ذرات بر اساس چگالی خود در سه گروه طبقه بندی می شوند:
• لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL)
• لیپوپروتئین های با چگالی کم (LDL)
• لیپوپروتئین های با چگالی بسیار کم (VLDL)
ذرات HDL-C که گاه به آن ها کلسترول “خوب” گفته می شود، کلسترول اضافی را دفع می کنند و ذرات LDL-C یا کلسترول “بد” باعث رسوب کلسترول در بافت ها و اندام ها می شوند.
نظارت و کنترل میزان کلسترول، اقدام بسیار مهمی در حفظ سلامتی است. بدن انسان برای عملکرد مناسب، کلسترول تولید می کند اما بعضی از کلسترول ها فقط از طریق رژیم غذایی دریافت می شوند. اگر فردی مستعد ابتلا به کلسترول بالا به دلیل وراثت باشد یا مواد غذایی که بیش از اندازه چربی اشباع یا چربی ترانس غیر اشباع دارند را مصرف کند، ممکن است با تاثیرات منفی افزایش کلسترول خون مواجه شود. کلسترول اضافی خون ممکن است به صورت پلاک هایی در دیواره ی رگ ها رسوب کند. این پلاک ها گاهی باعث تنگی یا انسداد عروق شده و عوارضی مانند تصلب شرایین (آترواسکلروز)، سکته و بیماری های قلبی ایجاد کنند.


سوالات متداول

  • این آزمایش در چه مواردی درخواست داده می شود؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • چه عواملی باعث ایجاد کلسترول بالا می شوند؟
  • در صورتی که سطح کلسترول خون بسیار بالا باشد، اقدامات درمانی مورد نیاز چیست؟
  • در صورت بالا بودن سطح کلسترول، آیا امکان حمله ی قلبی وجود دارد؟
  • با این که رژیم غذایی خود را تغییر نداده ام، از آخرین باری که تست کلسترول داده ام، سطح کلسترول خون من بالا رفته است. چرا؟
  • پزشک معالجم به من گفت که کلسترول بالایی دارم، اما به جای این که مرا درمان کند، به من گفت چند ماه صبر کن و دوباره آزمایش را انجام بده. چرا؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
این آزمایش در چه مواردی درخواست داده می شود؟

آزمایش توتال کلسترول (total cholesterol) به تنهایی یا به عنوان بخشی از پنل چربی برای پیش بینی خطر ابتلا به بیماری های قلبی و کمک به تصمیم گیری درمانی مناسب هنگامی که سطح کلسترول خون در محدوده ی پرخطر یا لب مرز (borderline) قرار گرفته، درخواست داده می شود. همچنین برای پایش اثر بخشی درمان چربی خون بالا، به عنوان بخشی از پنل چربی که شامل لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C) و تری گلیسیریدها است، می باشد.
برای پیشگیری از تصلب شرایین (آترواسکلروز)، بیماری های قلبی و افزایش خطر مرگ در اثر حمله قلبی که همگی از عوارض کلسترول خون بالا هستند، آزمایش کلسترول به عنوان بخشی از تست های روتین درخواست داده می شود.
برای درمان مناسب، نتایج آزمایش کلسترول همراه با سایر فاکتورهای پنل چربی و عوامل پرخطر بالینی در نظر گرفته می شوند. اقدامات درمانی اغلب شامل تغییر در سبک زندگی مانند رژیم غدایی و ورزش یا داروهای کاهش دهنده چربی مثل استاتین ها (statin) هستند.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

بزرگسالان
حتی در صورتی افراد که هیچ گونه فاکتور خطری برای بیماری های قلبی نداشته باشند، جهت غربالگری هر 4 تا6 سال یک بار، تست کلسترول به همراه معاینه فیزیکی توصیه می شود.
در صورتی که فردی یک یا چند فاکتور پرخطر بیماری های قلبی را داشته باشد، تست کلسترول باید در فواصل زمانی نزدیک تر انجام شود. این عوامل خطر عبارتند از :
• سیگار کشیدن
• اضافه وزن یا چاقی
• داشتن یک رژیم غذایی ناسالم
• عدم تحرک
• سن (مردان 45 سال یا بالاتر، زنان 55 سال یا بالاتر)
• فشار خون بالا یا مصرف داروهای فشار خون
• سابقه خانوادگی بیماری قلبی
• سابقه ی ابتلای فرد به بیماری یا حمله قلبی
• ابتلا به دیابت
کودکان، نوجوانان و جوانان
غربالگری کلسترول، بخشی از پنل چربی توصیه شده برای کودکان و نوجوانان است. این آزمایشات باید یک بار در سنین 11-9 سالگی و سپس دوباره بین سنین 21-17 سالگی انجام شوند. کودکان و نوجوانانی که در بزرگسالی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی هستند، باید این غربالگری را زودتر و در فواصل زمانی نزدیک تر انجام دهند.
بعضی از عوامل خطر (risk factor) کودکان مانند بزرگسالان است. مثل: سابقه ی خانوادگی بیماری قلبی یا مشکلات سلامتی اعم از دیابت، فشار خون بالا یا اضافه وزن. هنگامی که شاخص توده ی بدنی (BMI) کودکان و نوجوانان بالاتر از صدک 85 قرار بگیرد، آزمایش کلسترول پیشنهاد می شود. در صورتی که BMI در محدودهی صدک 95 یا بالاتر باشد، تست کلسترول هر 2 سال یک بار توصیه می شود.
طبق توصیه ی آکادمی اطفال کودکان (American Academy of Pediatrics) کودکانی که در معرض خطر بیشتری هستند، باید اولین تست کلسترول خود را بین 2 تا 8 سالگی انجام دهند. کودکان زیر 2 سال، نیازی به انجام این آزمایش ندارند. در صورتی که نتایج اولیه نگران کننده نباشند، یک ازمایش ناشتا باید دوباره طی 3 تا 5 سال انجام شود.
پایش
به عنوان بخشی از پنل چربی، آزمایش توتال کلسترول (total cholesterol) برای پایش تغییرات سبک زندگی (رژیم غذایی، ورزش) یا اثربخشی دارو درمانی (به عنوان مثال استاتین) انجام می شود. رهنمودهای کالج آمریکایی قلب و عروق (ACC) و انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه می کنند که در بزرگسالانی که استاتین مصرف می کنند 4 تا 12 هفته پس از شروع درمان آزمایشات پنل لیپید ناشتا انجام و سپس هر 3 تا 12 ماه یک بار برای اطمینان از اثربخشی دارو تست تکرار شود.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

به طور کلی، سطح چربی طبیعی به حفظ سلامت قلب و در نتیجه کاهش خطر حمله قلبی یا سکته ی مغزی کمک می کند. پزشک معالج با در نظر گرفتن نتایج توتال کلسترول و سایر مولفه های های پروفایل چربی و عوامل خطرزا اقدامات پیش گیرانه یا درمانی را توصیه خواهد کرد.
در غربالگری بزرگسالان، نتایج آزمایش معمولاٌ در سه دسته طبقه بندی می شوند:
مطلوب: كلسترول كم تر از 200 میلی گرم در دسی لیتر (18/5 میلی مول در لیتر) مطلوب قلمداد می شود و نشان دهنده ی خطر كم بیماری قلبی است.
در مرز خطر: سطح کلسترول بین 200 تا 239 میلی گرم در لیتر (18/5تا 18/6 میلی مول در لیتر) منعکس کننده خطر متوسط است. در صورتی که کلسترول به تنهایی ارزیابی شده باشد، پزشک درخواست بررسی HDL و LDL را خواهد داد و سپس با جمع بندی نتایج و علائم بالینی و سابقه ی خانوادگی بهترین تصمیم را جهت اقدامات پیش گیرانه یا درمانی اتخاذ خواهد نمود.
پرخطر: کلسترول در محدوده ی 240 میلی گرم در لیتر (22/6 میلی مول در لیتر) یا بالاتر، پرخطر محسوب می شود. پزشک با بررسی سایر مولفه های پنل لیپید و آزمایشات دیگر، علت بالا رفتن سطح کلسترول را مشخص و سپس درمان مناسب را شروع می کند.
برای کودکان و نوجوانان:
• کلسترول زیر 170 میلی گرم در لیتر (40/4 میلی مول در لیتر) قابل قبول است.
• نتیجه 170-199میلی گرم در دسی لیتر (16/5-40/4 میلی مول در لیتر) لب مرز است.
• توتال کلسترول معادل 200 میلی گرم در لیتر (17/5 میلی مول در لیتر) یا بیشتر پر خطر است.
برای بزرگسالان:
• کلسترول زیر 190 میلی گرم در لیتر (92/4 میلی مول در لیتر) قابل قبول است.
• نتیجه 190 -224 میلی گرم در دسی لیتر ( 80/5-92/4میلی مول در لیتر) لب مرز است.
• توتال کلسترول معادل 225 میلی گرم در دسی لیتر (82/5 میلی مول در لیتر) یا بیشتر، بالا محسوب می شود.
در روند درمان، از آزمایش کلسترول برای پایش اثربخشی درمان استفاده می شود و معمولاً تغییرات LDL-C مد نظر قرار می گیرد.

چه عواملی باعث ایجاد کلسترول بالا می شوند؟

کلسترول بالا ممکن است نتیجه یک بیماری ارثی یا رژیم غذایی حاوی چربی های اشباع باشد. در بسیاری از افراد، این بیماری به دلیل رژیم های غذایی حاوی چربی های اشباع و ترانس و همچنین کلسترول بالای ارثی ایجاد می شود.

در صورتی که سطح کلسترول خون بسیار بالا باشد، اقدامات درمانی مورد نیاز چیست؟

یکی از گزینه های درمانی، تغییرات عادات و سبک زندگی است. رژیم غذایی با حداقل میزان چربی های اشباع و ترانس و ورزش منظم در کاهش سطح کلسترول بسیار موثر هستند. در صورتی که این اقدامات کافی نباشد، دارو درمانی با هدف کاهش LDL توصیه می شود. بعضی اوقات، هم زمان دو داروی مختلف برای درمان افرادی که سطح کلسترول بسیار بالایی دارند، استفاده می شوند. این داروها برای افراد مختلف متفاوتند، اگرچه متداول ترین داروهای کاهش دهنده چربی، استاتین ها هستند. پزشک معالج شما باید قبل از تجویز داروی کاهنده ی کلسترول، وضعیت فردی شما را در نظر بگیرد.

در صورت بالا بودن سطح کلسترول، آیا امکان حمله ی قلبی وجود دارد؟

کلسترول بالا خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. هرچه کلسترول بالاتر باشد، خطر حمله ی قلبی بیشتر است. با این وجود، عوامل دیگری نیز مانند سیگار کشیدن، دیابت، افزایش سن و فشار خون بالا بر خطر حمله قلبی می افزایند.

با این که رژیم غذایی خود را تغییر نداده ام، از آخرین باری که تست کلسترول داده ام، سطح کلسترول خون من بالا رفته است. چرا؟

با گذشت زمان سطح کلسترول در نوسان است. میزان کلسترول اندازه گیری شده معمولا در هر ماه 10٪ متفاوت است. ممکن است گاهی اوقات بالا برود یا گاهی اوقات کاهش یابد. این تغییرات تنوع زیستی نامیده می شود و نشان دهنده تنوع طبیعی ذاتی در متابولیسم انسان است.

پزشک معالجم به من گفت که کلسترول بالایی دارم، اما به جای این که مرا درمان کند، به من گفت چند ماه صبر کن و دوباره آزمایش را انجام بده. چرا؟

با گذشت زمان سطح کلسترول در نوسان است. ممکن است اندازه گیری کلسترول به تنهایی، میزان کلسترول “معمول” را منعکس نکند به همین دلیل، قبل از شروع هر نوع درمان، حداقل دو آزمایش مختلف در طی چند هفته تا چند ماه باید انجام شود.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

کلسترول خون در حین بیماری حاد، بلافاصله پس از حمله قلبی یا در هنگام استرس (مانند عمل جراحی یا تصادف) به طور موقت کاهش می یابد. بنابراین کلسترول باید حداقل 6 هفته پس از بهبود هر بیماری اندازه گیری شود.
این که آیا سطح پایین کلسترول موجب بروز بیماری می شود یا خیر هنوز مشخص نیست. اما سطح پایین کلسترول (كمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر-59/2 میلی مول در لیتر) غالباً هنگام بروز مشكلاتی مانند سوء تغذیه، بیماری كبدی یا سرطان مشاهده می شود. اما هیچ مدرکی مبنی بر این که کلسترول پایین باعث بروز هر یک از این مشکلات می شود، وجود ندارد.
کلسترول معمولا در دوران بارداری افزایش می یابد. میزان کلسترول خون مادر، باید حداقل 6 هفته پس از تولد نوزاد اندازه گیری شود.
برخی از داروهایی که منجر به افزایش سطح کلسترول می شوند عبارتند از: استروئیدهای آنابولیک، مسدود کننده های بتا، اپی نفرین، داروهای ضد بارداری خوراکی و ویتامین D


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین