لطفا صبر کنید ...



C

Chloride

کلرید

نام دیگر :CI

اسامی رسمی: Chloride, serum, Chloride, urine random, Chloride, urine 24 hour


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• بررسی اختلالات تعادل الکترولیت یا اسید و باز (pH) یا پایش درمان این موارد
• به عنوان بخشی از یک چکاپ روتین سلامتی


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• به عنوان بخشی از یک پانل الکترولیت یا متابولیک استاندارد
• هنگام بروز علائم بالینی مربوط
• به اختلال تعادل آب و الکترولیت بدن


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی یا نمونه ادرار رندوم/24 ساعته


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


خیر. احتیاج به ناشتایی ندارد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

کلرید یک الکترولیت است. این یون با بار منفی با الکترولیت های دیگر مانند پتاسیم، سدیم و بی کربنات ترکیب می شود تا به تنظیم میزان مایعات در بدن و حفظ تعادل اسید و باز کمک کند. این آزمایش میزان کلرید را در خون و/ یا ادرار اندازه گیری می کند.
کلرید در تمام مایعات بدن وجود دارد اما بالاترین غلظت آن در خون و مایعات میان بافتی یافت می شود. در اکثر موارد، غلظت کلرید منعکس کننده میزان سدیم است. به دلیل همین ارتباط تنگاتنگ، افزایش یا کاهش یکی از عناصر بر غلظت دیگری تاثیر می گذارد. در صورت عدم تعادل اسید و باز، سطح کلرید خون می تواند به طور مستقل از سطح سدیم تغییر کند زیرا کلرید به عنوان یک بافر عمل می کند. این امر به حفظ بار الکتریکی خنثی سلولی کمک می کند.
بدن انسان کلرید را از طریق غذا و نمک خوراکی که از یون های سدیم و کلرید تشکیل شده، دریافت می کند. بیشتر کلرید توسط دستگاه گوارش جذب می شود و مقدار اضافی آن نیز از طریق ادرار دفع می شود. سطح طبیعی آن در خون ثابت است و بعد از صرف غذا اندکی کاهش می یابد. (زیرا معده پس از خوردن غذا، با استفاده از کلرید خون اسید تولید می کند).


سوالات متداول

  • این آزمایش در چه مواردی درخواست داده می شود؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • سطح کلرید بدن من فقط کمی خارج از محدوده است. این یعنی چی؟
  • آیا رژیم غدایی خاصی برای تنظیم میزان کلرید بدن وجود دارد؟
  • درمان میزان غیر طبیعی کلرید چیست؟
این آزمایش در چه مواردی درخواست داده می شود؟

برای تشخیص سطح غیر طبیعی کلرید از آزمایش خون کلرید استفاده می شود. این آزمایش غالباً همراه با الکترولیت های دیگر بعنوان مولفه ها ی آزمایش چکاپ روتین و برای غربالگری بیماری های گوناگون استفاده می شود.
همچنین ممکن است برای کمک به تشخیص علت علائم و نشانه هایی مانند استفراغ طولانی مدت، اسهال، ضعف و اختلالات تنفسی (respiratory distress) از آزمایش کلرید و سایر آزمایش های الکترولیت استفاده شود. در صورت تشخیص عدم تعادل الکترولیت ها در بدن، پزشک معالج به بررسی بیماری، شرایط یا داروهای ایجاد کننده این عدم تعادل می پردازد و ممکن است از یک سری آزمایش های الکترولیت برای پایش اثربخشی درمان استفاده کند. در صورت مشکوک بودن به عدم تعادل اسید و باز، پزشک ممکن است آزمایش گازهای خون را نیز برای ارزیابی بیشتر شدت و علت عدم تعادل درخواست نماید.
آزمایش کلرید ادرار ممکن است برای تعیین علت آلکالوز یا اسیدوز تجویز شود. برخی هورمون ها مانند کورتیزول یا آلدوسترون می توانند بر از بین بردن تعادل الکترولیت های بدن تأثیر بگذارند.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

آزمایش کلرید خون تقریباً هرگز به تنهایی انجام نمی شود. این آزمایش معمولاً به عنوان بخشی از یک پانل الکترولیت، متابولیک پایه یا جامع (CMP/BMP)، به منظور چکاپ روتین یا غربالگری از سوی پزشک معالج درخواست داده می شود.

کلرید، به عنوان بخشی از پانل الکترولیت یا متابولیک، در صورت شک به اسیدوز یا آلکالوز یا در صورت داشتن یک بیماری حاد با علائمی که شامل موارد زیر است، بررسی خواهد شد:
• استفراغ و/ یا اسهال
• ضعف، خستگی
• مشکلات تنفسی
هنگامی که بیماری یا بیماری دارید یا دارویی مصرف می کنید که می تواند باعث عدم تعادل الکترولیت شود ، الکترولیت ها ممکن است در فواصل منظم تجویز شوند. وقتی تحت شرایط خاصی از جمله فشار خون بالا (فشار خون بالا) ، نارسایی قلبی یا بیماری های کبدی یا کلیوی تحت معالجه قرار می گیرید ، پانل های الکترولیت یا پانل های متابولیکی اساسی معمولاً سفارش می گیرند.

هنگام ارزیابی علت افزایش یا کاهش سطح کلرید ممکن است از هر دو آزمایش کلرید خون و ادرار استفاده شود. پزشک معالج پس از دریافت نتیجه ی آزمایش، تغییرات سدیم و کلرید را هم زمان بررسی می کند. این روش به مشخص شدن وجود یا عدم وجود تعادل اسید و باز و تعیین استراتژی مناسب درمان کمک می کند.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

سطح کلرید معمولاً همراه با نتایج سایر آزمایشات هم زمان، مانند نتایج آزمایشات الکترولیت، تفسیر می شود. افزایش یا کاهش کلرید می تواند در اثر شرایط و بیماری های مختلف ایجاد شود.

افزایش سطح کلرید خون (به نام هایپرکلورمیا – hyperchloremia) معمولاً نشان دهنده کمبود آب بدن است، اما می تواند با مشکلات دیگری که باعث افزایش سدیم خون می شوند مانند سندرم کوشینگ یا بیماری کلیوی نیز مرتبط باشد. افزایش کلرید خون ممکن است به دلیل اسیدوز متابولیک یا آلکالوز تنفسی نیز ایجاد شود.
هر اختلالی که موجب کاهشسدیم خون شود، ممکن است سطح کلرید خون را نیز کاهش دهد (هیپوکلرومیا -hypochloremia) این کاهش ممکن است منجر به نارسایی احتقانی قلب، کتواسیدوز دیابتی، کمبود آلدوسترون، استفراغ طولانی مدت یا ساکشن معده، بیماری آدیسون، آمفیزم یا سایر بیماری های مزمن ریوی (اسیدوز تنفسی) و از دست دادن اسید از بدن (آلکالوز متابولیک) شود.

افزایش سطح کلرید ادرار می تواند کم آبی، گرسنگی، بیماری آدیسون یا مصرف مقادیر بیشتری نمک را نشان دهد.

کاهش سطح کلرید ادرار با سندرم کوشینگ، آلدوسترونیسم اولیه، نارسایی احتقانی قلب، سندرم سوجذب و اسهال دیده می شود.

سطح کلرید بدن من فقط کمی خارج از محدوده است. این یعنی چی؟

تفسیر نتایج آزمایش کلرید فاکتورهای دیگری مانند علائم بالینی و سابقه ی پزشکی و خانوادگی بستگی دارد و پزشک معالج مسئول تفسیر نتایج می باشد. افزایش یا کاهش کلرید ممکن است دارای اهمیت پزشکی باشد یا پزشک معالج تشخیص دهد که مشکلی خاصی ایجاد نمی کند. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است نتیجه آزمایش در روزهای مختلف متفاوت باشد و چرا ممکن است سطح یک عنصر از محدوده مرجع خارج شود.

آیا رژیم غدایی خاصی برای تنظیم میزان کلرید بدن وجود دارد؟

بله. بزرگسالان سالم 19 تا 50 ساله روزانه 3/2 گرم کلراید یا 8/3 گرم نمک مصرف کنند. این توصیه ها براساس سن، جنس و سایر عوامل متفاوت است. این مقادیر به طور متوسط هر روز از طریق عرق از بدن دفع می شود.کلراید در اکثر مواد غذایی وجود دارد. همچنین در بسیاری از سبزیجات و در غذاهایی مانند گوشت های نمک سود، کره، گوجه فرنگی ، کاهو، کرفس و زیتون نیز یافت می شود.

درمان میزان غیر طبیعی کلرید چیست؟

همان درمانی که برای درمان عدم تعادل سدیم استفاده می شود (دیورتیک ها، جایگزینی مایعات) ممکن است برای درمان عدم تعادل کلرید نیز استفاده شود.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



پتاسیم

Potassium




پانل جامع متابولیک

CMP




پانل پایه متابولیک

BMP



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین