لطفا صبر کنید ...



H

Hepatitis A

هپاتیت A

 اسامی دیگر:HAV-Ab IgM, HAV-Ab IgG, HAV-Ab total, Anti-HAV
نام رسمی: Viral Hepatitis A Antibody


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• برای کمک به تشخیص علت هپاتیت حاد
• به عنوان بخشی از پانل هپاتیت ویروسی برای شناسایی نوع ویروس هپاتیت ایجاد کننده ی عفونت
• گاهی اوقات برای ارزیابی نیاز به واکسن هپاتیت A


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


هنگام بروز علائم هپاتیت حاد از جمله، زردی (jaundice) یا قرار گیری در معرض ویروس هپاتیت A


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


خیر. احتیاج به ناشتایی ندارد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

هپاتیت A یک عفونت کبدی بسیار مسری است که در اثر ویروس هپاتیت A (HAV) ایجاد می شود.این ویروس یکی از علل ایجاد هپاتیت است که منجر به التهاب و بزرگ شدن کبد می شود. این آزمایش آنتی بادی های موجود در خون را که توسط سیستم ایمنی بدن در پاسخ به عفونت هپاتیت A تولید می شوند، تشخیص می دهد.
هپاتیت A یکی از 5 نوع “ویروس هپاتیت” شناخته شده است. این پنج نوع عفونت بیماری زا، عبارتند از:
هپاتیت A، B، C، D، E
با این که هپاتیت A یک بیماری مسری و گاهی اوقات، حاد است و دوره ی درمان 2-1 ماهه دارد اما هم چون سایر انواع ویروس هپاتیت، باعث ایجاد عفونت مزمن نمی شود.
این ویروس معمولاً از طریق آلودگی مدفوعی (Fecal) یا مصرف آب آشامیدنی و مواد غذایی آلوده به مدفوع گسترش می یابد. عوامل پرخطر انتشار هپاتیت A تماس نزدیک با فرد آلوده، مسافرت به مناطقی که شیوع بالایی دارند، تماس اعضای خانواده با کودکی که در مهدکودک می رود، تماس نزدیک با کودکی که به تازگی به فرزندخواندگی (از ملیت های دیگر) گرفته شده است، مواد غذایی آلوده، هم جنس گرایی بین مردان و استفاده از مواد مخدر.
با وجود علل بسیار زیاد، علائم هپاتیت در بین مبتلایان یکسان است. در این بیماری، کبد آسیب دیده و عملکرد طبیعی اش مختل می شود. همچنین، دیگر قادر به پرادزش و دفع سموم یا مواد زائد (مانند بیلی روبین) نیست. در طول دوره بیماری، سطح بیلی روبین و آنزیم های کبدی در خون افزایش می یابند. با این که آزمایشاتی مانند بیلی روبین یا پانل کبدی، منجر به تشخیص هپاتیت می شوند اما قادر به شناسایی علل آن نیستند. آزمایشات آنتی بادی (Ab) هپاتیت در تعیین علت می توانند کمک کننده باشند.
آنتی بادی های هپاتیت A شامل دو کلاس مختلف هستند: IgM و IgG
هنگامی که فردی در معرض هپاتیت A قرار می گیرد، بدن در ابتدا، آنتی بادی IgM تولید می کند. این آنتی بادی ها به طور معمول 2 تا 3 هفته پس از ابتلا به عفونت (و قبل از شروع علائم بالینی) ایجاد می شوند و حدود 3 تا 6 ماه در خون حضور دارند. آنتی بادی های IgG ، 2-1 هفته پس از آنتی بادی های IgM تولید شده و معمولاً تا آخر عمر در خون فرد باقی می مانند.
از سال 1995، واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت A در دسترس همگان قرار گرفته است. با بررسی ادوار مختلف، مشخص شده است که این میزان آلودگی این ویروس به صورت دوره ای متفاوت است و هر 15-10 سال یک بار شیوع پیدا می کند. با این حال، با توجه به بیانیه ی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های واگیر (CDC)، از زمان کشف واکسن، میزان ابتلا به هپاتیت A، 95% کاهش یافته و در سال 2015، تعداد موارد حاد هپاتیت A گزارش شده در ایالات متحده، 2800 نفر تخمین زده شده است.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
  • آیا امکان دارد بدون این که شخص متوجه شده باشد، به ویروس HAV مبتلا شود؟
  • در صورت ابتلا به هپاتیت A، فرد تا چه زمانی ناقل محسوب می شود؟
  • نحوه ی درمان هپاتیت A به چه صورتی است؟
  • آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت A وجود دارد؟
  • اگر فردی یک بار به هپاتیت A مبتلا شود، آیا امکان دارد دوباره بیمار شود؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

این آزمایش، برای کمک به تشخیص عفونت کبدی ناشی از ویروس   (HAV) استفاده می شود. عوامل بسیاری باعث ایجاد هپاتیت و علائم بالینی ناشی از آن می شوند. بنابراین ممکن است از این ازمایش برای تعیین این که آیا علائم ایجاد شده به دلیل ویروس هپاتیت A ایجاد شده یا خیر، استفاده شود.
آزمایشات گوناگونی برای تشخیص کلاس های مختلف HAV انجام می شوند، که عبارتند از:
• آزمایش آنتی بادی IgM، اولین آنتی بادی تولید شده توسط بدن را هنگام قرار گرفتن در معرض هپاتیت A شناسایی می کند. این بیماری ممکن است به عنوان یکی از مولفه های پانل هپاتیت حاد ویروسی انجام شود.
• آزمایش IgG، آنتی بادی های IgG را که پس از تولید IgM و در دوره بیماری ایجاد می شوند، تشخیص می دهد. آنتی بادی های IgG برای سال های متمادی و معمولاً تا آخر عمر، بدن را در مقابل ابتلا مجدد به عفونت ویروسی، مصون نگاه می دارند. آزمایش IgG برای تشخیص عفونت HAV که در گذشته اتفاق افتاده، به کار می رود و گاهی ممکن است از این آزمایش برای بررسی میزان ایمنی فرد و عدم نیاز به تزریق واکسن HAV استفاده شود.
• آزمایش توتال آنتی بادی HAV قادر به تشخیص هر دو آنتی بادی IgM و IgG است و بنابراین گاهی برای شناسایی عفونت های فعلی و گذشته استفاده شود. نتیجه ی این آزمایش پس از دریافت واکسن نیز “مثبت” می شود. گرچه این روش توصیه نمی شود، اما جهت بررسی ایمنی ایجاد شده توسط واکسن نیز می توان از آن بهره برد. طبق توصیه های کمیته مشورتی روش های واکسیناسیون (ACIP) “آزمایش پس از واکسیناسیون به دلیل بالا بودن پاسخ واکسن در بزرگ سالان و کودکان توصیه نمی شود. علاوه بر این، همه ی آزمایشات مورد استفاده در ایالات متحده حساسیت لازم را برای تشخیص غلظت کم آنتی بادی HAV پس از واکسیناسیون ندارند. ”
در هپاتیت حاد، آزمایش های دیگری مانند بیلی روبین، پانل کبد، ALT و AST نیز ممکن است با آزمایش هپاتیت ویروسی انجام شوند تا به تشخیص بیماری کمک کنند.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

آزمایش آنتی بادی IgM هپاتیت A وقتی فردی دارای علائم حادی مانند موارد زیر باشد، انجام می شود:
• تب
• خستگی
• از دست دادن اشتها
• حالت تهوع، استفراغ، درد شکم
• ادرار تیره و/ یا مدفوع روشن
• درد مفاصل
• زردی
در بعضی از افراد و در بسیاری از کودکان خردسال، هپاتیت A ممکن است هیچ گونه علائم بالینی به همراه نداشته باشد. کودکان آلوده به HAV معمولاً علائم بسیار خفیفی مانند تب و اسهال دارند و اغلب تصور می شود که مبتلا به آنفولانزا شده اند.

آزمایش HAV همچنین ممکن است بدون درنظر گرفتن وجود یا عدم وجود علائم بالینی درخواست داده شود.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

نتایج آزمایش هپاتیت ممکن است نشان دهنده ی موارد زیر باشد:

جدول نتایج آزمایش هپاتیت

تست توتال آنتی بادی، هر دو آنتی بادی IgM و IgG را تشخیص می دهد اما بین آنها تمایز قائل نمی شود.

اگر تست توتال آنتی بادی یاIgG مثبت گزارش شود و فرد هم در گذشته علیه این ویروس واکسینه نشده باشد، نشان دهنده ی عفونت قبلی فرد با HAV است. حدود 30٪ از بزرگسالان بالای 40 سال، آنتی بادی های هپاتیت A را در خون خود دارند.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

واکسن های هپاتیت A حتی تا 15 روز پس از مواجهه فرد با ویروس، موثر هستند. برای نوزادان، افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی، افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی یا بزرگسالان بالای 40 سال ممکن است برای محافظت بعد از مواجهه با ویروس،به جای واکسن، ایمونوگلوبولین تزریق شود.
اگر چه وجود آنتی بادی IgM هپاتیت A در خون فرد، نشانگر عفونت حاد ویروسی است، اما امروزه این آزمایش در بین افرادی که هیچ گونه علائم بالینی مربوط به HAV را بروز نداده اند نیز انجام می شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند این آزمایش فقط بروی مبتلایان به هپاتیت حاد انجام شود تا امکان وجود نتیجه های مثبت کاذب کاهش یابد.

آیا امکان دارد بدون این که شخص متوجه شده باشد، به ویروس HAV مبتلا شود؟

این ویروس معمولاً از طریق آلودگی مدفوعی (Fecal) یا مصرف آب آشامیدنی و مواد غذایی آلوده به مدفوع گسترش می یابد. اگر فردی که مبتلا به HAV است بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، شست و شوی دست ها را انجام ندهد، می تواند با دست زدن به میوه و سبزیجات خام یا مستقیماً از طریق تماس نزدیک با دیگران، ویروس را منتقل نماید. همچنین این ویروس با خوردن غذاهای خام یا نیم پز دریایی آلوده یا رابطه ی جنسی با شخصی که از بیماری اش آگاه نیست هم منتقل می شود.

در صورت ابتلا به هپاتیت A، فرد تا چه زمانی ناقل محسوب می شود؟

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تقریباً 1 تا 3 هفته قبل از شروع علائمی مانند زردی، فرد مبتلا می تواند این بیماری را به دیگران منتقل کند. علائم بالینی به طور معمول در طی 4 هفته بروز پیدا می کنند اما ممکن است بین 2 تا 6 هفته پس از اولین مواجهه با ویروس نیز، این علائم ایجاد شوند. فرد مبتلا تا چند هفته پس از بروز زردی می تواند ناقل این بیماری باشد.

نحوه ی درمان هپاتیت A به چه صورتی است؟

هیچ درمان خاصی برای هپاتیت A وجود ندارد. اشکال خفیف بیماری معمولاً خود به خود برطرف می شود و هیچ آسیب ماندگاری برای کبد ایجاد نمی کنند. تمرکز معمولاً روی درمان حمایتی است. در طول روز باید مایعات و مواد غذایی در حجم های اندک اما به دفعات زیاد مصرف شوند.  در موارد نادر، نارسایی حاد کبد (fulminant hepatitis)، که شکل مرگبار هپاتیت است باعث نارسایی کبد می شود و نیاز به بستری دارد. هپاتیت A در افراد مسن و در افرادی که به بیماری مزمن کبدی مبتلا هستند، شدیدتر است. بنابراین، فرد مبتلا به هپاتیت حاد باید تحت نظر مستقیم پزشک باشد.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت A وجود دارد؟

بله. واکسن این ویروس موجود است. توصیه می شود همه کودکان در یک سالگی واکسینه شوند. همه ی افراد 2 تا 18 ساله ای که واکسن را در یک سالگی دریافت نکرده است نیز باید واکسینه شوند. همچنین افرادی که در معرض خطر مواجهه با ویروس هستند نیز باید واکسیناسیون را انجام دهند. این افراد شامل گروه های زیر می باشند:
• افرادی که در کشورهای در حال توسعه که شیوع هپاتیت A زیاد است، سفر یا زندگی می کنند.
• مصرف کنندگان مواد مخدر
• مردان هم جنس گرا
این واکسن همچنین برای کسانی که بیشتر در معرض خطر عوارض ناشی از این بیماری هستند، از جمله افرادی که به بیماری مزمن کبدی یا آسیب کبدی مبتلا هستند، توصیه می شود.

در صورت مشخص شدن ابتلا به این ویروس، برای جلوگیری از بروز بیماری ممکن است واکسن HAV را دریافت کنید.

همچنین با رعایت نکات بهداشت می توان از ابتلا به هپاتیت A جلوگیری کرد. شستن دست ها پس از استفاده از سرویس بهداشتی، بعد از تعویض پوشک و قبل از خوردن غذا یا شروع آشپزی ضروری است.

اگر فردی یک بار به هپاتیت A مبتلا شود، آیا امکان دارد دوباره بیمار شود؟

خیر. به محض این که پس از مواجهه با HAV، بدن آنتی بادی IgG را تولید کند، فرد تا آخر عمر نسبت به ابتلای مجدد به این ویروس مصون می شود.


نتایج آزمایش هپاتیت ممکن است نشان دهنده ی موارد زیر باشد:

آنتی بادی IGM هپاتیت A آنتی بادی IGG هپاتیت A یا توتال آنتی بادی (IGM و IGG) نتایج
مثبت انجام نشده است عفونت حاد یا جدید هپاتیت A
منفی مثبت در حال حاضر عفونت فعالی وجود ندارد، اما فرد قبلاً در معرض این ویروس بوده است و ایمنی نسبی در برابر HAV دارد یا اخیراً واکسینه شده است.
انجام نشده است مثبت فرد در معرض HAV قرار داشته اما عفونت حادی ایجاد نشده است.
انجام نشده است منفی هیچ گونه عفونت قبلی یا جدیدی HAV وجود ندارد و در صورت وجود خطر، واکسیناسیون توصیه می شود.

تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



به زودی



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین