لطفا صبر کنید ...



G

GGT

گاماگلوتامیل ترانسفراز

 اسامی دیگر: GGT, Gamma-Glutamyl Trans peptidase, GGTP, Gamma-GT, GTP


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• ارزیابی احتمال بیماری کبدی یا مجاری صفراوی
• تمایز بین بیماری کبد و استخوان به دلیل افزایش آلکالین فسفاتاز (ALP)
• گاهی اوقات برای غربالگری یا نظارت بر سوء مصرف الکل


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• هنگام بروز علائم اختلال کبد یا مجاری صفراوی
• افزایش سطح آلکالین فسفاتاز (ALP)


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون سیاهرگی از ورید بازویی


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


سطح گاماگلوتامیل ترانسفراز بعد از صرف غذا کاهش می یابد. ممکن است برای انجام آزمایش احتیاج به ناشتایی داشته باشید و حداقل 8 ساعت قبل از آزمایش فقط مجاز به نوشیدن آب باشید. همچنین ممکن است طبق دستورالعمل ارائه شده از مصرف الکل و برخی داروهای تجویزی بپرهیزید.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) آنزیمی است که در بسیاری از اندام های بدن وجود دارد و بیشترین غلظت آن در کبد مشاهده می شود. در بیشتر بیماری هایی که باعث آسیب به کبد یا مجاری صفراوی می شوند،میزان GGT در خون افزایش یابد. این آزمایش سطح GGT خون را اندازه گیری می کند.
به طور معمول، سطح GGT پایین است، اما در آسیب دیدگی کبد، ممکن است این میزان افزایش یابد. در صورت انسداد مجاری صفراوی (به دلیل تومور یا سنگ)، GGT معمولا اولین آنزیم کبدی است که افزایش می یابد. بنابراین آزمایش گاماگلوتامیل ترانسفراز حساس ترین تست آنزیم کبدی برای تشخیص مشکلات مجاری صفراوی است.
با این حال، آزمایش GGT ویژگی بالایی ندارد و در تمایز بین دلایل مختلف آسیب های کبدی نمی تواند مفید واقع شود، زیرا با بسیاری های کبدی مانند سرطان کبد، هپاتیت ویروسی و همچنین سایر بیماری های غیر کبدی مانند سندرم حاد عروق کرونر افزایش می یابد. به همین دلیل آزمایش GGT به تنهایی در آزمایشات روتین بررسی نمی شود. اما می تواند همراه با آزمایش ها ی دیگر و برای تعیین علت افزایش سطح آنزیم کبدی دیگری به نام آلکالین فسفاتاز (ALP) مورد استفاده قرار بگیرد.
در بیماری های کبدی هر دو آنزیم GGT وALP افزایش می یابند. اما در بیماری های موثر بر بافت استخوان فقط سطح ALP دستخوش تغییر می شود. بنابراین در صورت افزایش ALP می توان از آزمایش GGT برای بررسی علل این افزایش و مشخص کردن آسیب کبدی یا استخوانی استفاده کرد.
گاهی اوقات با مصرف مقادیر کمی الکل، سطح GGT افزایش می یابد. آزمایش GGT ممکن است در ارزیابی سوءمصرف الکل مورد استفاده قرار بگیرد.


سوالات متداول

  • نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا در صورت نداشتن هیچ گونه علائم بالینی باز هم می توان انتظار سطوح بالای GGT را داشت؟
  • من معتاد به الکل بوده ام. اما مدتی است مصرف آن را کنار گذاشته ام. آیا ممکن است میزان GGT خون به حالت عادی برگردد؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
نحوه ی انجام آزمایش به چه صورتی است؟

از آزمایش گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGT) برای تعیین علت افزایش الکالین فسفاتاز (ALP) استفاده می شود. در بیماری های کبدی هر دو آنزیم GGT وALP افزایش می یابند. اما در بیماری های موثر بر بافت استخوان فقط سطح ALP دستخوش تغییر می شود. بنابراین، اگر سطح GGT در فردی که ALP بالایی دارد طبیعی باشد، علت بالا رفتن ALP به احتمال زیاد به دلیل بیماری استخوانی است.
آزمایش GGT معمولا با سایر آنزیم های کبدی یعنی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آمینوترانسفراز آسپارتات (AST)، ALP و بیلی روبین برای کمک تشخیص بیماری های کبدی و انسداد مجاری صفراوی مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی، افزایش سطح GGT نشان دهنده ی آسیب کبدی است. اما نمی تواند به طور خاص نشان دهنده ی شرایطی باشد که باعث این آسیب شده است.
از GGT می توان برای غربالگری سوءمصرف الکل نیز استفاده کرد.( درحدود 75% از مصرف کنندگان دائمی الکل سطح GGT افزایش یافته دارند.) بنابراین پایش درمان هپاتیت الکلی با اندازه گیری GGT میسر می شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

در صورت افزایش سطح ALP، ممکن است آزمایش GGT نیز برای بررسی های بیشتر درخواست داده شود. در صورت عدم بروز هر گونه علائم بالینی، باز هم ممکن است آزمایش ALP به تنهایی یا به عنوان بخشی از پانل کبدی برای غربالگری آسیب های کبدی، انجام شود. اگر نتایج آزمایش نشان دهنده ی افزایش سطح ALP و عدم تغییر AST وALT باشد، در این صورت پزشک معالج درخواست بررسی GGT را می نماید.
GGT ممکن است به تنهایی یا در صورت بروز علائم بیماری های کبدی با سایر آزمایشات کبدی بررسی شود. این علائم عبارتند از:
• ضعف، خستگی
• از دست دادن اشتها
• تهوع و استفراغ
• تورم و/یا درد شکم
• زردی
• ادرار تیره ، مدفوع روشن
• خارش
همچنین در صورتی که شخصی مصرف الکل را کنار گذاشته باشد، می توان از آزمایش GGT برای پایش وضعیت وی بهره برد.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

نتایج GGT همراه با نتایجALP یا آزمایشات هم زمان دیگر مثل مولفه های پانل کبدی، تفسیر می شود.
در صورت افزایش هم زمان GGT و ALP احتمال آسیب به بافت استخوانی رد می شود. اما اگر فقط سطح ALP افزایش یافته باشد، نشان دهنده ی بیماری استخوانی است.
افزایش سطح GGT نشان دهنده ی آسیب کبدی است. اما نمی تواند به طور خاص نشان دهنده ی شرایطی باشد که باعث این آسیب شده است. به طور کلی هر چه این افزایش بیشتر باشد، آسیب وارده به کبد نیز بیشتر است. افزایش سطح GGT ممکن است به دلیل بیماری های کبدی مثل هپاتیت یا سیروز ایجاد شده باشد اما بیماری های دیگری مثل نارسایی احتقانی قلب (congestive heart failure)، سندرم متابولیک (metabolic syndrome)، دیابت یا پانکراتیت (pancreatitis) نیز می توانند باعث این افزایش باشند. در اثر سوءمصرف الکل، بیماری های کبدی به دلیل مصرف الکل یا مصرف داروهای سمی برای کبد، میزان GGT افزایش می یابد.
در صورت طبیعی یا پایین بودن سطح GGT خون بیماری کبدی یا مصرف الکل بعید به نظر می رسد.

آیا در صورت نداشتن هیچ گونه علائم بالینی باز هم می توان انتظار سطوح بالای GGT را داشت؟

بله. GGT بسیار حساس است و بدون علائم بالینی نیز افزایش می یابد. این افزایش سطح ممکن است موقتی باشد. شاید به دلیل مصرف داروهای خاص یا نوشیدن الکل 24 ساعت قبل از انجام آزمایش این میزان افزایش یافته باشد. در صورت طبیعی بودن سایر آنزیم های کبدی، پزشک معالح ممکن است درخواست تکرار GGT را مطرح کند. در صورت بالا بودن بیش از اندازه ی GGT و سایر آزمایشات کبدی، ممکن است به آزمایشات بیشتری برای ردیابی علل احتمالی نیاز باشد.

من معتاد به الکل بوده ام. اما مدتی است مصرف آن را کنار گذاشته ام. آیا ممکن است میزان GGT خون به حالت عادی برگردد؟

با گذشت زمان، میزان GGT خون پس کنار گذاشتن الکل، کاهش می یابد. این مدت می توان بین چندین هفته تا بیش از یک ماه متغیر باشد. خودداری از مصرف الکل موجب کاهش آسیب های احتمالی به کبد می شود و عملکرد کبد را بهبود خواهد بخشید.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

حتی مصرف مقادیر بسیار کم الکل 24 ساعت قبل از نمونه گیری موجب افزایش سطح GTT می شود. البته تنوع ژنتیکی نقش مهمی در پاسخ GGT به مصرف الکل دارد. سیگار کشیدن نیز موجب افزایش سطح GGT می شود.
افزایش سطح GGT ممکن است نشانه ای از بیماری های قلبی عروقی و یا فشار خون بالا باشد. برخی از مطالعات نشان داده اند که میزان بالای GGT با افزایش مرگ در اثر بیماری های قلبی مرتبط است. اما دلیل این ارتباط هنوز مشخص نیست.

مقادیر کم GGT در برخی بیماری های ژنتیکی که موجب قطع جریان صفرا از کبد به روده می شوند، دیده شده است.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین