لطفا صبر کنید ...



C

Copper

مس

اسامی دیگر: Cu, Urine Copper, Blood Copper, Free Copper, Hepatic Copper
 اسامی رسمی: Copper, 24-hour urine, blood, and liver (hepatic) tissue


در یک نگاه


چرا این آزمایش انجام می شود؟


• جهت اندازه گیری میزان مس در خون، بافت کبد یا ادرار
• کمک به تشخیص و پایش بیماری ویلسون
• گاهی اوقات برای شناسایی مقادیر اندک یا بیش از اندازه ی مس در بدن


چه زمانی این آزمایش انجام می شود ؟


• هنگام چکاپ روتین
• هنگامی که به دلیل بیماری یا مصرف دارویی خاص تحت نظر پزشک هستید.• هنگامی که علائم بالینی نظیر: زردی، خستگی، درد شکم، تغییرات رفتاری، لرزش و غیره که پزشک معالج را مشکوک به وجود بیماری ویلسون کند
• به صورت متناوب، هنگامی که تحت درمان یک بیماری مرتبط با “مس” قرار دارید


نمونه مناسب برای انجام این آزمایش چیست؟


نمونه خون از ورید بازویی گرفته می شود و یک نمونه ادرار 24 ساعته نیز مورد نیاز است. بخصوص در جمع آوری نمونه ادرار 24 باید دقت شود که نمونه با منبع خارجی “مس” آلوده نشود. دستورالعمل های ارائه شده توسط پزشک یا آزمایشگاه را به دقت دنبال کنید. در صورتی که نتیجه ی آزمایش بیانگر میزان مس بالاتر از حد انتظار باشد، ممکن است پزشک معالج درخواست تکرار آزمایش را داشته باشد تا از نتیجه ی آن مطمئن باشد. گاهی اوقات بیوپسی کبد مورد نیاز است.


برای انجام تست رعایت شرایط خاصی لازم است؟


خیر. احتیاج به ناشتایی ندارد.



چه چیزی آزمایش می‌شود؟

مس یک ماده ی معدنی اساسی است و با آنزیم ها ترکیب می شود. این آنزیم ها در تنظیم متابولیسم آهن، تشکیل بافت همبند، تولید انرژی درون سلولی، تولید ملانین (رنگدانه ای که رنگ پوست را ایجاد می کند) و عملکرد سیستم عصبی نقش دارند. این آزمایش میزان مس در خون، ادرار یا کبد را اندازه گیری می کند.
مس در بسیاری از مواد غذایی از جمله آجیل، شکلات، قارچ، صدف، غلات کامل، میوه های خشک و جگر یافت می شود. آب آشامیدنی ممکن است هنگام عبور از لوله های مسی با مس غنی شود. همچنین طبخ و سرو غذا در ظروف مسی باعث اضافه شدن آن به مواد غذایی می شود.
• به طور معمول، جذب مس در روده آغاز شده و پس از ترکیب با یک پروتئین، شکل غیر سمی آن به کبد منتقل می شود.
• کبد مقداری از مس را ذخیره کرده و بیشتر آن ها را به پروتئین دیگری به نام آپوکرولوپلاسمین (apoceruloplasmin) متصل می کند تا آنزیم سرولوپلاسمین (ceruloplasmin) را تولید کند. حدود 95٪ مس موجود در خون به سرولوپلاسمین وصل شده است و باقی مانده نیز به پروتئین های دیگر مانند آلبومین متصل می شوند.
• به طور معمول مس به صورت “آزاد” در خون وجود ندارد یا میزان آن بسیار کم است.
• کبد مس اضافی را به وسیله ی صفرا از بین می برد و از طریق مدفوع از بدن دفع می کند. مقداری کمی مس با ادرار نیز دفع می شود.
افزایش یا کاهش میزان مس معمولاً اتفاق نمی افتد. بیماری ویلسون، یک بیماری نادر ژنتیکی، می تواند منجر به رسوب بیش از حد مس در چشم ها، کبد، مغز و سایر اندام ها شود. در صورتی که جذب مقادیر زیادی مس در یک دوره ی کوتاه (فاز حاد) یا مقادیر متفاوت در یک بازه ی زمانی طولانی (فاز مزمن) اتفاق بیفتد، مسمومیت با مس یا وضعیت مازاد مس روی می دهد.
کمبود مس گاهی اوقات ممکن است در شرایطی که منجر به سوء جذب شدید می شوند، از جمله فیبروز کیستیک و بیماری سلیاک یا در نوزادانی که فقط با شیر گاو تغذیه می شوند، روی دهد این اختلال همچنین در کودکان دچار سوء تغذیه و افرادی که دوز های بالای ویتامین های حاوی روی را مصرف می کنند، دیده می شود.
یک بیماری ژنتیکی نادر مربوط به کروموزوم X، به نام سندرم Menkes kinky hair (سندرم موی مجعد) منجر به کمبود مس در مغز و کبد نوزادان مبتلا می شود. این بیماری عمدتاً مردان را تحت تأثیر قرار می دهد و با تشنج، تأخیر در رشد، رشد غیر طبیعی شریان های مغزی و موهای مجعد، خاکستری و شکننده ی غیر طبیعی همراه است.


سوالات متداول

  • این آزمایش در چه مواردی درخواست داده می شود؟
  • چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟
  • نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟
  • آیا می توانم از آزمایشگاه درخواست بررسی free copper، total copper و مس ادرار را داشته باشم؟
  • آیا باید مکمل های مس مصرف کنم یا مس بیشتری را در رژیم غذایی خود قرار دهم؟
  • آیا نیاز به بیوپسی کبد دارم؟
  • سندرم منکس (Menkes kinky hair syndrome) چیست؟
  • آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟
این آزمایش در چه مواردی درخواست داده می شود؟

آزمایش مس در درجه اول برای کمک به تشخیص بیماری ویلسون، یک اختلال نادر ارثی است که می تواند منجر به ذخیره بیش از حد مس در کبد، مغز و سایر ارگان ها شود. به طور معمول، آزمایش مس می تواند برای تشخیص میزان اضافی یا کم تر از حد طبیعی مس یا پایش درمان بیماری های مربوط به مس انجام شود.
معمولاً تست مس به همراه آزمایش سروپلاسمین بررسی می شود. اگر نتایج حاصل از این آزمایشات غیر طبیعی یا نامشخص ممکن است آزمایش ادرار 24 برای بررسی میزان دفع مس در ادرار یا بیوپسی کبد برای ارزیابی ذخیره مس در کبد، درخواست داده شود.
گاهی اوقات نیز ممکن است، آزمایش مس “آزاد-unbound” انجام شود. در صورت شک به بیماری ویلسون، آزمایش ژنتیک تشخیص جهش در ژن ATP7B درخواست داده می شود. با این حال این آزمایشات بیشتر در آزمایشگاه های مرجع یا تحقیقاتی انجام می شوند و جنبه ی کلینیکی زیادی ندارند.
در موارد نادری، آزمایش مس برای تشخیص سندرم منکس (Menkes kinky hair) که به دلیل اختلال در نقل وانتقال مس روی می دهد، به کار برده می شود.

چه زمانی این تست درخواست داده می شود؟

هنگامی که علائم بالینی بیمار، شک پزشک را نسبت به بیماری ویلسون یا مسمومیت با مس (ذخیره ی بیش از حد مس) بر می انگیزد، درخواست بررسی “مس” و “سروپلاسمین” را مطرح می نماید. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
• کم خونی
• حالت تهوع، درد شکم
• زردی
• خستگی
• تغییرات رفتاری
• لرزش
• ایجاد مشکل هنگام راه رفتن
• انقباضات مداوم و غیر ارادی عضلات که باعث حرکات تکراری یا پیچ خوردگی می شوند
(دیستونی- dystonia)
• اسهال و استفراغ
• اختلال در بلع یا صحبت کردن
• حلقه های قهوه ای تیره در اطراف عنبیه چشم (حلقه های کایزر-فلیشر)
گاهی نیز آزمایشات هنگامی که علائم کمبود مس در بدن دارید انجام می شوند. این علائم عبارتند از :
• تعداد غیرطبیعی نوعی از گلبول های سفید به نام نوتروفیل ها (نوتروپنی)
• پوکی استخوان
• کم خونی
• در موارد نادری علائم عصبی یا تاخیر رشد در کودکان
در صورت نیاز به پایش وضعیت بدن، بررسی یک یا چند آزمایش متناوب مس توصیه می شود.
در صورت غیر طبیعی یا مبهم بودن نتیجه ی آزمایشات مس و سروپلاسمین، بیوپسی کبد برای بررسی ذخیره مس در کبد توصیه می شود.

نتیجه این آزمایش چه چیزی را نشان می دهد؟

تفسیر نتایج آزمایش مس باید با توجه به عوامل گوناگون و سطح سروپلاسمین خون انجام شود. نتایج غیر طبیعی میزان مس بیانگر ابتلا به بیماری خاصی نیست. بلکه لزوم بررسی و آزمایشات بیشتر را یادآور می شود. سروپلاسمین یک واکنش دهنده ی فاز حاد است و میزان آن در التهاب ها یا عفونت های شدید افزایش می یاید. به همین دلیل نیز تفسیر نتیجه آزمایش در صورت بالا بودن میزان سروپلاسمین کمی پیچیده می شود. میزان مس و سروپلاسمین در دوران بارداری و با استروژن یا داروهای ضد بارداری خوراکی افزایش می یاید.
نتایج آزمایش ممکن است شامل موارد زیر باشند:

جدول نتایج آزمایش مس

* مس بیش از حد در کبد، غالباً به طور نامتوازن توزیع می شود و ممکن است در یک نمونه تشخیص داده نشود.
• غلظت پایین مس در خون به همراه افزایش سطح مس در ادرار، کاهش سطح سروپلاسمین و افزایش ذخیره مس در کبد اغلب در بیماری ویلسون مشاهده می شود.
• افزایش غلظت مس در خون و ادرار به همراه میزان افزایش یافته یا طبیعی سروپلاسمین ممکن است نشان از قرار گرفتن در معرض مقادیر زیادی مس یا وجود شرایطی که باعث کاهش دفع مس از بدن (بیماری های مزمن کبدی) یا رها شدن مس از بافت ها می شود (هپاتیت حاد) ، باشد. افزایش ذخیره مس در کبد معمولاً در بیماری های مزمن کبدی مشاهده می شود.
• کاهش غلظت مس در ادرار و خون و کاهش سرولوپلاسمین ممکن است نشانگر کمبود مس باشد.
• نتایج طبیعی آزمایش کبدی مس ممکن است نشانگر عملکرد صحیح متابولیسم مس یا توزیع نامتوازن مس در بافت کبدی باشد و نمونه ی ارائه شده نماینده ی شرایط تمام بافت کبد نیست.
در صورتی که تحت درمان بیماری ویلسون یا مسمومیت “مس” با دارو هایchelator (یک ترکیب شیمیایی با یک یون فلزی ترکیب شده و آن را به صورت محکم نگه می‌دارد. موادی که دارای چنین خاصیتی هستند در درمان مسمومیت با فلزات بکار می‌روند) قرار گرفته اید، میزان مس در نمونه ادرار 24 ساعته شما تا زمانی که ذخیره مس بدن کاهش پیدا کند، بالا باشد. در نهایت، سطح مس در ادرار 24 ساعته باید به حالت طبیعی باز گردد.

در صورت که پس از شروع درمان کمبود مس بدن، سطح سروپلاسمین و total copper (مس کل) افزایش یابد، احتمال بدن به درمان پاسخ داده و اقدامات درمای موثر بوده اند.

آیا می توانم از آزمایشگاه درخواست بررسی free copper، total copper و مس ادرار را داشته باشم؟

این آزمایشات ارائه دهنده ی اطلاعات تکمیلی هستند و فقط پزشک معالج قادر به تشخیص این مسئله است که کدام آزمایش ها برای ارزیابی وضعیت سلامت بدن شما مورد نیاز است.

آیا باید مکمل های مس مصرف کنم یا مس بیشتری را در رژیم غذایی خود قرار دهم؟

در بیشتر موارد، یک رژیم غذایی مناسب، نیاز بدن به مس را برآورده می کند. قبل از مصرف هرگونه مکمل یا تغییر رژیم غذایی، با پزشک معالج خود صحبت کنید.

آیا نیاز به بیوپسی کبد دارم؟

اگر پس از بررسی نتایج آزمایشات خون و ادرار و سونوگرافی، پزشک معالج مشکوک به ابتلای شما به بیماری ویلسون باشد، ممکن است بیوپسی کبد را برای ارزیابی میزان مس در کبد و بررسی شدت آسیب کبدی درخواست دهد.

سندرم منکس (Menkes kinky hair syndrome) چیست؟

سندرم منکس یا سندرم موهای مجعد، که به بیماری حمل و نقل مس نیز معروف است، یک بیماری نادر ژنتیکی است که منجر به کمبود مس در بدن می شود. این سندرم به دلیل جهش در ژن ATP7A که بر روی کروموزوم X قرار دارد، ایجاد می شود و بیماری وابسته به جنس مغلوب است. دختران دارای 2 کروموزم X و پسران دارای 1 کروموزوم X هستند، به همین دلیل این سندرم در مردان شایع تر است.
این جهش منجر به توزیع نامتوازن مس در بدن می شود. به عنوان مثال، در بافت کبد وکلیه افزایش و در مناطقی مانند مغز کاهش میزان “مس” را شاهد باشیم. علائم این سندرم به طور معمول در دوران نوزادی بروز می کند و بسیاری از کودکان تا 3 سالگی از بین می روند. علائم بالینی شامل موهای کم پشت و شکننده، تاخیر در رشد، زوال سیستم عصبی، ضعف عضلانی و تشنج است. شیوع این سندرم در حدود 1 در 100000 نوزاد است.

آیا نکته ی مهم دیگری برای دانستن وجود دارد؟

داروهایی مانند کاربامازپین (carbamazepine) و فنوباربیتال (phenobarbital) می توانند سطح مس خون را افزایش دهند. آرتریت روماتوئید، برخی سرطان های پیش رفته و انواع بیماری های مرتبط با سوء جذب مانند فیبروز کیستیک (cystic fibrosis) موجب کاهش سطح “مس” بدن می شوند.

غلظت کل مس در بدو تولد به طور معمول کم است، در طی چند سال افزایش می یابد، به اوج می رسد و سپس تا رسیدن به یک میزان ثابت به آرامی کاهش می یابد.


تهیه و تنظیم توسط تیم تحقیق و توسعه (R&D) آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین
مجید گلشن فرد، الهه براتی پورفرد


آزمایش‌های مرتبط



علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک




علم مطالعه ساختمان کروموزوم

سیتوژنتیک



آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پزشکی آبتین با رویکرد تخصصی در زمینه بیماری های نازایی، ناباروری و سرطان، در راستای احترام به مراجعه کنندگان در خصوص انجام آزمایشات تخصصی تاسیس شده است.
ما در این مجموعه با بهره گیری از کادر مجرب و استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی به روز، طبق آخرین استاندارد های آزمایشگاهی مورد تایید اروپا و آمریکا و با استفاده از کیت های تخصصی انجام آزمایشات که تماماً مربوط به شرکت های تولید کننده خارجی می باشد، آزمایشات مراجعه کنندگان محترم را انجام می دهیم.

تماس با ما

آدرس: تهران، خیابان مطهری، خیابان منصور، پلاک 81
تلفن: 86030061-021
ایمیل: [email protected]

ساعات کاری:
شنبه – چهارشنبه: 18:00 – 7:00
پنجشنبه: 14:00 – 7:00

کلیه حقوق این قالب برای آزمایشگاه آبتین محفوظ می باشد. طرحی وب سایت تارنما

© آزمایشگاه آبتین